Ministerul Culturii a lansat un concurs de finanțare a producțiilor teatrale. 750 mii de euro, bugetul inițiativei pentru primul an 
Full Article 2 minutes read

Ministerul Culturii a lansat un concurs de finanțare a producțiilor teatrale. 750 mii de euro, bugetul inițiativei pentru primul an 

Un concurs de finanțare a producțiilor teatrale a fost lansat în premieră astăzi de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Sergiu Prodan a anunțat o nouă linie de finanțare a producțiilor de teatru, circ si spectacole muzicale, comunică Moldpres.md.

„Ceea de ce ne-am lovit de la bun început, din momentul în care am preluat acest mandat, a fost lipsa de finanțare a proiectelor teatrale, a montărilor. (…) Ceea ce am obținut și este într-adevăr o premieră în aceste condiții extrem de grele, când țara noastră și nu doar țara noastră, ci tot globul pământesc, țările din jur trec printr-o criză extraordinară, incredibilă, noi venim acum cu o ofertă clară, cu o linie nouă de finanțare a proiectelor de spectacole, nediminuând subvențiile care sunt fixate în bugetul de stat”, a subliniat Prodan.

Potrivit oficialului, bugetul inițiativei este, pentru primul an, 15 mln de lei (circa 750 mii de euro), bani care se vor oferi în bază de concurs de proiecte.

„Aceste proiecte câștigătoare vor avea obligația să dea dovadă de sustenabilitate. Este o finanțare nerambursabilă, dar ea va fi condiționată. E vorba de valoarea artistică, de spectacole care să aducă imagine instituției, culturii țării, atractivitate pe plan mondial. Este un proiect pilot”, a declarat ministrul.

Prodan a mai spus că se va da startul unei noi paradigme a spectacolelor din R. Moldova.

„Pe viitor, vom dori să obținem un sistem de finanțare nou în domeniul culturii din R. Moldova. În urma rezultatelor, teatrele vor primi un anumit punctaj și la următoarea sesiune de concurs pentru proiecte de spectacole, acest punctaj va fi luat în considerație. (…) Care este limita unui proiect de buget care poate fi solicitat? Nu există limită. Există doar obligația de a produce plusvaloarea. Arta este un produs elitar, scump și acesta trebuie să fie vândut”, a mai spus Prodan.

Proiectele vor fi evaluate de către o comisie, care va pune un punctaj de credibilitate. Fiecare instituție poate depune până la toamnă nu mai mult de două proiecte.

În R. Moldova funcționează 16 instituții teatral-concertistice.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: