Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova și-a exprimat „îngrijorarea profundă” în legătură cu tensionarea situației la frontiera între Uniunea Europeană și Belarus. Într-un comunicat de presă publicat în seara de 11 noiembrie, MAEIE menționează că datele arată că fluxul de migranți are „caracter organizat”, iar criza provoacă agravarea relațiilor dintre Belarus și UE.
Reprezentanții MAEIE au menționat că provocarea unor astfel de crize nu generează nici un beneficiu, iar persoanele care se află în epicentrul situației vor avea doar de suferit.
„Concentrarea masivă în această parte a Europei a persoanelor originare din alte regiuni geografice îndepărtate indică asupra caracterului organizat al fluxului de migranți. Considerăm inacceptabil faptul că sănătatea și viața persoanelor aflate în regiunea de frontieră este pusă în pericol din cauza condițiilor dificile. Este regretabil faptul că această criza conduce la agravarea tot mai profundă a relațiilor între Uniunea Europeană și Republica Belarus”, se arată în declarație.
Diplomații moldoveni au remarcat că este necesară sistarea concentrării migranților în zona frontierei.
„În circumstanțele actuale este necesară sistarea concentrării migranților în zona frontierei și asigurarea accesului organizațiilor internaționale pentru acordarea ajutorului umanitar. De asemenea, considerăm necesare acțiuni orientate spre detensionarea politică a situației cu implicarea tuturor actorilor relevanți”, se mai arată în comunicat.
***
Luni, a izbucnit cea mai recentă criză politică între Belarus şi UE, cu Varşovia în frunte, din cauza sosirii a mii de migranţi, în marea lor majoritate kurzi proveniţi din Siria şi Irak, la graniţa cu Polonia, însoţiţi de efective ale forţelor de securitate belaruse.
Din primăvară, s-au înmulţit tentativele de intrare ilegală din Belarus în Letonia, Lituania şi Polonia, iar UE consideră că această situaţie este rezultatul unui plan al lui Lukaşenko de a destabiliza Europa, ca răspuns la sancţiunile occidentale aplicate Minskului după alegerile din 2020, pe care Occidentul le consideră fraudate, şi aterizarea forţată a unui zbor comercial soldat cu arestarea unui disident din Belarus.
Pe de altă parte, Lukaşenko a ordonat joi Ministerului Apărării şi KGB-ului (serviciul de securitate din Belarus) să garanteze securitatea la frontiera cu Polonia. Totodată, Lukaşenko a ameninţat cu contramăsuri împotriva oricăror noi sancţiuni ale UE, inclusiv cu oprirea tranzitului de gaz natural şi mărfuri care trec prin Belarus.