btv.md

Ministerul de Interne va fi obligat să scoată crucifixul din holul instituției? Decizia Curții de Apel Chișinău

Curtea de Apel Chișinău s-a pronunțat în favoarea menținerii deciziei Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității prin care a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să înlăture crucifixul instalat pe holul instituției. O decizie în acest sens a fost luată de instanța de judecată, marți, 20 iulie.

Recomandarea de înlăturare a crucifixului a fost înaintată de către Consiliul prin decizia emisă în decembrie 2019, prin care s-a constatat că „instalarea simbolului religios în incinta unei autorități publice reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri”.

Consiliul și-a argumentat poziția considerând că „prezența simbolurilor religioase în instituțiile publice în care interacționează persoane cu viziuni și convingeri diferite nu ar trebui să fie acceptată, iar renunțarea la astfel de simboluri ar contribui la menținerea neutralității serviciului public, coabitarea sănătoasă a persoanelor cu viziuni diferite, menținând astfel nivelul de toleranță necesar într-o societate democratică”.

Ministerul a solicitat anularea deciziei, în partea constatatoare a faptului de instigare la discriminare pe criteriul de convingeri și în ceea ce ține de înlăturarea simbolisticii religioase din holul instituției.

Argumentarea reclamatului ținea de faptul că „simbolul instalat (crucifixul) este un însemn național, nu unul al opresiunii, ci al eliberării și al purificării – o valoare fundamentală pentru întreaga civilizație europeană, iar instituțiile statului, din perspectiva creștin-democrată, servesc la apărarea valorilor fundamentale pentru societate: libertatea, solidaritatea și subsidiaritatea”. Instanța de judecată a respins cererea reclamatului ca fiind neîntemeiată.

Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că în data de 15 septembrie 2019, ministrul de Interne de atunci, Andrei Năstase, a instalat un crucifix pe peretele din holul Ministerului de Interne. Ulterior, bloggerul Corneliu Gandrabur a sesizat Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în legătură cu această inițiativă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Președinția explică de ce 5 persoane au rămas fără cetățenie: s-au înrolat în armata rusă din regiunea transnistreană

Președinția a venit cu explicații în cazul celor cinci persoane care au rămas fără cetățenia Republicii Moldova, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens. Potrivit instituției prezidențiale, măsura a fost luată în urma unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a constatat că persoanele vizate s-au înrolat voluntar într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană.

„Procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP), în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Potrivit verificărilor efectuate de SIS, aceștia s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a declarat consilierul prezidențial, Igor Zaharov, pentru NewsMaker.

Amintim că cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens pe 17 iulie. Decizia poate fi, totuși, contestată în instanță, conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: