Ministerul Energiei a avut o ședință cu ANRE și întreprinderile energetice. Ce problemă „majoră” a fost identificată
Full Article 4 minutes read

Ministerul Energiei a avut o ședință cu ANRE și întreprinderile energetice. Ce problemă „majoră” a fost identificată

Reprezentanți ai Ministerului Energiei au avut, pe 6 decembrie, o ședință cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și întreprinderile din sectorul energetic. Instituția a precizat, într-un comunicat, că a fost examinată situația în domeniul energetic și pregătite decizii în vederea prevenirii și gestionării „eventualei crize energetice”.

Potrivit Ministerului Energiei, au fost raportate stadiul de implementare a măsurilor conform Planului de iarnă, care prevede 45 de măsuri pentru asigurarea securității furnizării de resurse energetice în iarna acestui an, inclusiv reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%, conform recomandărilor UE, dar și promovarea utilizării combustibililor alternativi.

S-a constatat că o provocare majoră este lipsa rezervării capacității de transport a gazelor naturale pe traseul transbalcanic în regim revers flow, care afectează consumatorii de pe malul stâng al Nistrului. Rezervarea capacității pentru luna ianuarie 2025 trebuie realizată până la data de 16 decembrie 2024, ora 18:00, iar pentru ziua de 1 ianuarie 2025, până pe 31 decembrie 2024, ora 18:00”, a comunicat instituția.

De asemenea, s-a decis că operatorul sistemului de transport a gazelor din Republica Moldova, VestMoldTransGaz, va colabora „strâns” cu toți operatorii de pe traseul transbalcanic, având ca prioritate monitorizarea zilnică a rezervării capacității de către traderi și furnizarea de gaze naturale, cu raportarea constantă către Ministerul Energiei.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate măsurile imediate pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale pentru consumatorii protejați, mobilizarea capacităților interne de generare a energiei electrice și maximizarea importurilor de energie electrică.

Ministerul Energiei continuă să examineze și să monitorizeze scenariile de risc referitoare la securitatea aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică, asigurându-se că sunt implementate toate măsurile necesare pentru a preveni orice criză energetică și pentru a proteja consumatorii”, a mai transmis instituția.

Situația din energetică

Amintim că, la sfâșitul lui noiembrie, Moldovgaz a depus la Angenția Națională de Reglementare în Energetică o cerere privind majorarea tarifului pentru furnizarea gazului până la 16,36 lei (fără TVA)/1m3, argumentând solicitarea printr-o creștere „considerabilă” a prețurilor pe piața internațională.

Pe 28 noiembrie, ANRE a propus un tarif de 15,50 lei, fără TVA, pentru un metru cub de gaz. Cu toate acestea, o zi mai târziu, ANRE s-a întrunit în ședință, aprobând un nou tarif pentru consumatorii casnici: 16,74 lei (cu TVA)/1m3. Acesta a intrat în vigoare în data de 1 decembrie.

Evenimentul a avut loc în contextul în care premierul Recean a declarat, în septembrie, că cetățenii nu vor achita tarife mai mari pentru gazele naturale și energie electrică, iar Victor Parlicov, ministrul Energiei de la acea vreme, a menționat, în octombrie, că nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile la bursele internaționale sunt în descreștere.

Majorarea tarifului a avut loc pe fundalul unei alte probleme în sectorul energetic: livrările de gaz de la concernul rus Gazprom către regiunea transnistreană din 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Autoritățile ucrainene au declarat în repetatea rânduri că nu vor prelungi contractul cu Federația Rusă, motivul fiind invazia rusă din Ucraina.

Pe 25 noiembrie, Victor Parlicov a efectuat o vizită la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a discuta despre livrări către regiunea transnistrană pe rute alternative, din 2025. Două zile mai târziu, într-o conferință de presă, Parlicov a anunțat că Gazprom leagă subiectul livrărilor pentru malul stâng al Nistrului pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea pretinsei datorii a malului drept.

Amintim că, în prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: