Ministerul Energiei îndeamnă instituțiile publice să economisească energia electrică și termică: a emis o circulară
Full Article 3 minutes read

Ministerul Energiei îndeamnă instituțiile publice să economisească energia electrică și termică: a emis o circulară

Ministerul Energiei anunță, într-un comunicat din 17 decembrie, că a emis o circulară către autoritățile publice centrale și locale, cu îndemnul să aplice măsuri concrete de eficientizare a consumului de energie în cadrul instituțiilor publice. Apel vine în contextul în care pe teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în energetică. 

Ministerul Energiei menționează că a prezentat autorităților publice o listă detaliată de măsuri organizatorice și tehnice, inclusiv cu investiții „minime”, care pot fi aplicate imediat în instituțiile publice pentru eficientizarea consumului de energie electrică și termică, fără a afecta confortul cetățenilor.

Pentru reducerea consumului de energie electrică se propune, printre altele:

  • folosirea luminii naturale și limitarea utilizării becurilor, în conformitate cu normele de muncă;
  • înlocuirea becurilor incandescente cu cele LED, care consumă de cinci ori mai puțină energie;
  • instalarea senzorilor de mișcare pentru iluminat în zonele intens circulate;
  • scoaterea încărcătoarelor din priză după încărcarea completă a dispozitivelor;
  • deconectarea aparatelor electrice de la priză atunci când nu sunt utilizate, pentru a evita consumul în regimul de stand-by.

Iar pentru reducerea consumului de energie termică se propune, printre altele:

  • izolarea conductelor de agent termic și monitorizarea temperaturii interne pentru a reduce pierderile de căldură;
  • utilizarea termostatelor electronice și a robinetelor termostat pe calorifere pentru a optimiza distribuția căldurii;
  • informarea și motivarea angajaților pentru a utiliza rațional energia la locul de muncă, prin menținerea feroneriilor și ușilor închise și oprirea aparatelor consumatoare de energie.

Precizăm că, începând cu 16 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență în energetică pentru un termen de 60 de zile. Decizia are legătură cu incertitudinea privind livrările de gaz de la concerul rusesc Gazprom către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit prin Ucraina, care nu va fi prelungit din cauza invaziei Federației Ruse în țara vecină.

Gazprom leagă posibilitatea livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea pretinsei datorii a malului drept.

***

Actualmente, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: