Colaj NM/Spații Verzi

Ministerul Justiției va reglementa demolarea construcțiilor ilegale și defrișarea arborilor

Cabinetul de miniștri a aprobat, pe 1 iunie, Regulamentul cu privire la modul de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor. Astfel, va fi creat un cadru normativ unitar, care să reglementeze procedura de demolare a construcțiilor neautorizate sau defrișarea arborilor și arbuștilor.

Documentul, elaborat de Ministerul Justiției, stabilește competențele și condițiile de executare a lucrărilor de demolare și de defrișare, modalitatea de evaluare a cheltuielilor necesare pentru executarea acestor lucrări, dar și criteriile de recuperare a cheltuielilor din contul contravenienților/proprietarilor bunurilor respective.

Prin intermediul acestui Regulament, se urmărește crearea unui cadru normativ unitar, care să reglementeze procedura de demolare a construcțiilor neautorizate sau defrișare a arborilor și arbuștilor, dispusă în calitate de măsură de siguranță de către instanța de judecată, și astfel să fie excluse abordările diferențiate de la caz la caz sau de la o localitate la alta. În acest fel, vor fi create premise suplimentare pentru asigurarea unei echități și respectarea drepturilor tuturor părților implicate în procedura de demolare sau defrișare”, a explicat ministrul Sergiu Litvinenco.

De asemenea, Regulamentul prevede etapele procesului de demolare sau defrișare. Astfel, după ce instanța de judecată va dispune demolarea construcțiilor neautorizate sau defrișarea arborilor și arbuștilor, autoritatea publică responsabilă conform prevederilor Regulamentului va înmâna contravenientului prescripția privind conformarea și executarea benevolă a dispozițiilor documentului executoriu.

În situațiile în care contravenientul nu se va conforma sau va tergiversa executarea documentului prin care s-a dispus demolarea/defrișarea, autoritatea responsabilă va emite direct dispoziția de executare silită a lucrărilor de demolare a construcțiilor neautorizate sau de defrișare a arborilor și arbuștilor.

În acest caz, cheltuielile pentru executarea lucrărilor de demolare sau defrișare, dar și cheltuielile pentru serviciile de încărcare, transportare și depozitare a bunurilor sau materialelor rezultate în urma demolării sau defrișării vor fi suportate de către contravenient/proprietar. Plățile se vor achita în baza calculelor prezentate de către agentul economic care a prestat serviciul în cauză.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: