Запорожская АЭС

Ministerul rus al Apărării are altă versiune a incendiului de la centrala nucleară din Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a publicat propria versiune a incendiului care a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar (Ucraina). Potrivit oficialilor de la Moscova, focul a izbucnit din cauza „naționaliștilor ucraineni”.

Potrivit oficialilor ruși, „ucrainenii naționaliști au întreprins o tentativă mosntruoasă de provocare la centrala nucleară din Zaporojie”. Mai precis, Moscova a anunțat că „un grup de diversioniști a incendiat blocul de instruire, după care a părăsit clădirea”.

Ministerul rus al Apărării a adăugat că personalul centralei nucleare își continuă activitatea în regim normal, iar nivelul radiației în regiune corespunde nivelului normal.

Amintim că, pe teritoriului centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a izbucnit în noaptea de 4 martie un incendiu. Angajații stației au declarat pentru presa ucraineană că focul s-a aprins în urma unui atac al armatei ruse. Pompierii au fost lăsați să intervină abia în jurul orei 4:00. La ora 6:20, incendiul a fost stins.

Incendiul a provocat îngrijorare și în alte țări. Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a postat pe Twitter că a vorbit cu ministrul ucrainean al energiei despre incendiul de la centrala din Zaporojie şi a decis să activeze echipa de răspuns la incidentele nucleare din SUA.

Operaţiunile militare ruseşti în apropierea centralei sunt nesăbuite şi trebuie să înceteze”, a spus Granholm, care supraveghează arsenalul nuclear al SUA.  „Reactoarele centralei sunt protejate de structuri robuste de izolare, iar reactoarele sunt oprite în siguranţă”, a mai precizat oficialul.

Iar premierul britanic Boris Johnson a avut o conversaţie telefonică cu Zelenski. Premierul britanic intenţionează să convoace o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta incidentul din Zaporojie.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Textul NM A noua zi de război în Ucraina.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Calea Ferată din Moldova

UE alocă 3,5 milioane de euro pentru calea ferată din Moldova. Conexiunea cu România va fi reabilitată

Uniunea Europeană investește 2,8 miliarde de euro în 94 de proiecte de transport destinate să sprijine mobilitatea durabilă și conectivitatea pe întreg continentul european, inclusiv în Republica Moldova. Țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 3,5 milioane de euro pentru modernizarea conexiunii feroviare dintre Iași (România) și Ungheni (Moldova), care prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple. Potrivit Delegației UE la Chișinău, acest proiect va contribui la fluidizarea transportului transfrontalier și va consolida integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport.

Printre cele 94 de proiecte care vor beneficia de fonduri europene se numără inițiative pentru dezvoltarea căilor ferate ecologice, modernizarea porturilor, digitalizarea rețelelor de transport și creșterea rezilienței infrastructurii.  

În Republica Moldova, Uniunea Europeană va sprijini adaptarea infrastructurii feroviare la standardele europene, inclusiv prin alinierea ecartamentului pentru a permite circulația neîntreruptă a trenurilor și pentru a facilita comerțul regional.  

Potrivit Delegației UE în Moldova, proiectul va reduce timpul de deplasare între Moldova și România și va crește considerabil capacitatea de transport feroviar transfrontalier: „Este, totodată, un moment de referință: prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, care va elimina un important blocaj de infrastructură la graniță”.  

Proiectul face parte din Connecting Europe Facility (CEF) — programul emblematic al UE pentru investiții strategice în infrastructură în domeniile transportului, energiei și digitalizării. Din 2023, Moldova și Ucraina sunt asociate la acest program.  

„Inițiativa reflectă angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport, consolidând în același timp conectivitatea regională în cadrul coridorului de transport UE–Moldova–Ucraina”, precizează Delegația UE în țara noastră.    


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: