Ministerul Sănătății: „La Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19”
Full Article 3 minutes read

Ministerul Sănătății: „La Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19”

Ministerul Sănătății a emis pe 27 ianuarie, un comunicat de presă, prin care anunță că în raionul Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19. Instituția face referire la datele Centrului de Sănătate Publică (CSP) Orhei. Astfel, potrivit sursei citate, în perioada 24-26 ianuarie, în raionul Orhei, au fost confirmate 290 de cazuri de COVID-19, dintre care 29 – în rândul copiilor.

Mai mult, în raionul Orhei a fost instituit pragul de alertă roșu, la 24 ianuarie fiind înregistrată o incidență de 258 de cazuri la 100 mii populație. În total, cod roșu este stabilit în 19 localități din raionul Orhei.

Potrivit datelor CSP Orhei, la 26 ianuarie, cazuri de COVID-19 sunt confirmate în 23 de instituții de învățământ general, unde sunt infectați 47 de elevi și 33 de cadre didactice/personal auxiliar. Totodată, în autoizolare sunt peste 600 de elevi din instituțiile menționate.

Ministerul Sănătății îndeamnă Administrația Publică Locală (APL) a municipiul Orhei să respecte toate măsurile impuse la nivel național prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din 20 ianuarie 2022, pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a ne întoarce toți împreună cât mai curând la normalitate.

Între timp, câteva sute de persoane au participat pe 27 ianuarie la un protest organizat de Partidul „ȘOR” în fața Consiliului Raional Orhei. Manifestanții s-au arătat indignați de acțiunile Guvernului și a președintei țării și au cerut demisia acestora, adoptând și o declarație în acest sens.

***

De menționat, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a luat decizia ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, chiar dacă la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, autoritățile locale au declarat că vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea regulilor anti-pandemice.

În contextul deciziilor aprobate de către CTESP din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova a declarat că deciziile Comisiei sunt nule, iar derogarea de la deciziile CNESP sunt o încălcare a legii. Prin urmare, Guvernul a anunțat că a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de Comisia Teritorială.

Și Poliția Republicii Moldova a reacționat și a făcut un apel la cetățeni „să nu se lase duși în eroare” de către reprezentanții autorităților publice locale care „promovează propriile interese”. La fel, oamenii legii au atenționat că nerespectarea măsurilor obligatorii ale CNESP vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a criticat decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei. „O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, a spus ministra. În context, ministra a precizat că hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publice  sunt obligatorii pentru Comisia raionului Orhei.

Amintim că pe 20 ianuarie, CNESP a aprobat noi restricții din cauza creșterii semnificative a numărului de cazuri cu Covid. Printre acestea se numără trecerea studiilor în regim online și obligativitatea prezentării Certificatului Covid în majoritatea spațiilor închise. Excepție fac magazinele, farmaciile, stațiile PECO ș.a.

Măsurile au intrat în vigoare pe 22 ianuarie și sunt valabile până pe 20 februarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: