Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru susține că autoritățile vor analiza minuțios dacă blocul „Ș.O.R.”, anunțat de politicianul fugar Ilan Șor, respectă cerințele. Potrivit oficialului „legislația prevede foarte clar că nu pot fi preluate denumiri/asemănări care duc în eroare alegătorul” și că „se încearcă a se face un transfer de imagine”. Totodată, a declarat ministra, Curtea Constituțională a constatat „necesitatea dizolvării partidului, astfel încât se dizolvă cu tot cu atributele sale: denumire, logo”. La fel, oficialul a spus că instituțiile abilitate monitorizează transferurile cu sume mari către persoanele care se află pe lista cu sancțiuni internaționale și persoanele afiliate grupării Șor.
„În primul rând trebuie de examinat foarte serios din punct de vedere al respectării cerințelor. Este una când ești partid politic și este altceva când ești bloc electoral. CEC este cea care verifică condițiile de înregistrare a unui potențial concurent electoral. Altceva e când e vorba de înregistrarea unui partid politic care se face de către ASP, la fel, conform anumitor cerințe. Cert este una, bloc sau partid, autoritățile vor analiza minuțios sub aspectul dacă aceste formațiuni respectă cerințele”, a comunicat ministra la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.
Mihailov-Moraru a mai declarat că „legislația prevede foarte clar că nu pot fi preluate denumiri/asemănări care duc în eroare alegătorul”.
„În cazul dat este evident, se încearcă a se face un transfer de imagine al respectivului. A apărut decizia motivată a Curții Constituționale (CC), nu am reușit să o citesc pe deplin, este foarte voluminoasă. Am reținut o frază, precum că CC a constatat necesitatea dizolvării partidului, astfel încât se dizolvă cu tot cu atributele sale: denumire, logo. Astfel încât nu pot fi preluate aceeași denumire, logo și platformă politică”, a precizat Mihailov-Moraru.
Ministra Justiției a fost întrebată și „care sunt garanțiile că banii murdari veniți pentru fostul partid nu vor veni pentru viitorul bloc anunțat de Șor”.
„Autoritățile noastre sunt activizate pe diferite segmente. Aici e vorba de Serviciul Spălarea Banilor, la fel prin CSE au fost luate decizii privind aplicarea de sancțiuni persoanelor față de care au fost aplicate sancțiuni internaționale, dar s-au aplicat niște măsuri extraordinare privind verificarea/monitorizarea oricăror transferuri cu sume mai mari. În primul rând transferurile persoanelor care se află pe această listă cu sancțiuni internaționale și persoanele afiliate”, a adăugat ministra.
***
Amintim că pe 19 iunie, judecătorii Curții Constituționale a Moldovei s-au pronunțat asupra sesizării depuse de Guvern privind declararea formațiunii politice, conduse de Ilan Șor, în afara legii. Astfel, ei au constatat că formațiunea politică a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și au pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.
Liderul Partidului, declarat neconstituțional, „ȘOR”, Ilan Șor, a anunțat în data de 26 iunie despre crearea unei noi formațiuni politice – blocul „Șansă, Obligații, Realizări”, prescurtat „Ș.O.R.”. Politicianul planifică să fie el însuși „coordonatorul politic” al formațiunii.
Ilan Șor a anunțat că partidele „Ai Noștri” și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” sunt primele formațiuni politice care au aderat la blocul său.
***
Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.
Liderul Partidului „ȘOR” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.
De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.
Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.
În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Lista completă AICI.
Ulterior, pe 9 decembrie, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor și de către Guvernul Marii Britanii. Potrivit deciziei autorităților de la Londra, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor britanici li se va interzice orice tranzacție economică cu oricare dintre persoanele sancționate, cărora li se va interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!