Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa astăzi la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles. Oficialul din România va vorbi despre necesitatea creșterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova – „date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securității energetice”.
Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean, evoluțiile recente din Balcanii de Vest, precum și din regiunea Marilor Lacuri din Africa.
Totodată, oficialii europeni vor discuta despre operaționalizarea misiunii UE de monitorizare a graniței dintre Armenia și Azerbaidjan și vor aborda rezultatele Ministerialei UE-CELAC (Buenos Aires, 27 octombrie 2022), rezultatele reuniunii COP27 (Egipt, Sharm-el-Sheik, 6-18 noiembrie 2022), precum și evoluțiile din Liban și Iran.
Cu privire la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, miniștrii vor fi informați cu privire la ultimele evoluții din teren de către ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba. În cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu va susține necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina – financiar, militar, economic – în special în condițiile apropierii sezonului rece.
Ministrul Bogdan Aurescu va informa în legătură cu evoluțiile recente referitoare la sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în ce privește exportul de cereale și consolidarea conectivității cu Ucraina, prin deschiderea recentă a unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene.
Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, Aurescu va susține continuarea izolării internaționale a Rusiei și consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei și va prezenta analiza părții române privind implicațiile agresiunii militare ruse în Ucraina.
„Va menționa necesitatea creșterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securității energetice, și va evidenția importanța celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la inițiativa sa și a omologilor german și francez, reuniune pe care o va co-prezida la Paris, la 21 noiembrie 2022, alături de miniștrii de externe din Germania și Franța”, se arată într-o declarație a Ministerului român.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!