radiochisinau.md

Miniștrii de externe ai UE se reunesc la Bruxelles. România va cere mai mulți bani pentru Republica Moldova

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa astăzi la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles. Oficialul din România va vorbi despre necesitatea creșterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova – „date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securității energetice”. 

Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean, evoluțiile recente din Balcanii de Vest, precum și din regiunea Marilor Lacuri din Africa.

Totodată, oficialii europeni vor discuta despre operaționalizarea misiunii UE de monitorizare a graniței dintre Armenia și Azerbaidjan și vor aborda rezultatele Ministerialei UE-CELAC (Buenos Aires, 27 octombrie 2022), rezultatele reuniunii COP27 (Egipt, Sharm-el-Sheik, 6-18 noiembrie 2022), precum și evoluțiile din Liban și Iran.

Cu privire la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, miniștrii vor fi informați cu privire la ultimele evoluții din teren de către ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba. În cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu va susține necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina – financiar, militar, economic – în special în condițiile apropierii sezonului rece.

Ministrul Bogdan Aurescu va informa în legătură cu evoluțiile recente referitoare la sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în ce privește exportul de cereale și consolidarea conectivității cu Ucraina, prin deschiderea recentă a unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, Aurescu va susține continuarea izolării internaționale a Rusiei și consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei și va prezenta analiza părții române privind implicațiile agresiunii militare ruse în Ucraina.

„Va menționa necesitatea creșterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securității energetice, și va evidenția importanța celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la inițiativa sa și a omologilor german și francez, reuniune pe care o va co-prezida la Paris, la 21 noiembrie 2022, alături de miniștrii de externe din Germania și Franța”, se arată într-o declarație a Ministerului român.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Veaceslav Platon

Platon ar fi fost eliberat din penitenciar: „Ciufulit, dar nu învins”. Ce spune Procuratura Generală

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi fost eliberat din penitenciarul din Marea Britanie în care se afla. Cel puțin asta reiese dintr-o serie de postări apărute pe canalul de Telegram al lui Platon, pe 25 iulie. Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat pentru NM că, deocamdată, nu are informații în acest sens de la autoritățile britanice.

Pe canalul de Telegram al lui Veaceslav Platon a fost publicat un mesaj cu textul: „Bună ziua, dragii mei prieteni! Sunt din nou cu voi”. La scurt timp, ex-jurnalista Natalia Morari, care are un copil cu Platon, a scris despre mesajul apărut pe contul lui: „Postarea aparține utilizatorului”.

Iar ulterior pe canalul de Telegram al lui Platon a mai fost postată o imagine în care controversatul om de afaceri este la libertate, dar și textul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”.

Telegram/Veaceslav Platon

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, nu a confirmat și nici infirmat eliberarea lui Veaceslav Platon. „Când vom avea informații oficiale de la autoritățile britanice, vom veni cu actualizări”, a declarat Moraru.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”. Decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: