Pacificatorii moldoveni detașați în Kosovo sunt în siguranță. Asigurarea vine din partea superiorului contigentului KFOR-17, Vadim Bîrca. Potrivit lui, starea moral-psihologică a efectivului este bună, iar misiunile sunt executate cu responsabilitate.
Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi și comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc, au discutat astăzi, prin videoconferință, cu maiorul Vadim Bîrca, superiorul contingentului KFOR-17, detașat în Kosovo.
Comandamentul Regional-Vest, arie de responsabilitate a pacificatorilor moldoveni detașați în Kosovo, nu se află în stare de alertă din cauza ultimilor evenimente din Kosovo. Declarația a fost făcută de Vadim Bîrca în cadrul unei videoconferințe susținute în comun cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și comandantul Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc.
Potrivit lui Bîrca, pacificatorii moldoveni, alături de cei italieni, americani și croați, desfășoară ședințe teoretice şi practice în cadrul instruirii obligatorii la început de misiune. În același context, ofițerul a declarat că disciplina și starea moral-psihologică a efectivului sunt bune, iar misiunile sunt executate cu responsabilitate.
Ministrul Anatolie Nosatîi le-a solicitat pacificatorilor moldoveni să îndeplinească obligațiunile funcționale cu respectarea strictă a regulilor de siguranță.
De menționat că, din anul 2014, Republica Moldova a detașat în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo 17 contingente de pacificatori. Ultimul a fost detașat în luna iulie, curent și va activa timp de șase luni.
De menționat că mai multe tensiuni au avut duminică în nordul Kosovo, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliției. Se întâmpla după ce, potrivit unor noi reguli, care urmau să intre în vigoare luni, orice persoană care intra în Kosovo cu o carte de identitate sârbă ar fi trebuit să o înlocuiască cu un document temporar pe durata șederii în țară. Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuțe de înmatriculare emise în Serbia ar fi trebui să le înlocuiască cu plăcuțele Republicii Kosovo în termen de două luni. Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăiește o minoritate sârbă. În context, guvernul kosovar a decis să amâne temporar intrarea în vigoare a noilor reguli.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!