Ministrul de Interne explică de ce șeful Poliției de Frontieră nu a fost demis, după atacul armat de la Aeroport, soldat cu trei morți
Full Article 4 minutes read

Ministrul de Interne explică de ce șeful Poliției de Frontieră nu a fost demis, după atacul armat de la Aeroport, soldat cu trei morți

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Andrian Efros, susține că cele două anchete pornite de organele competente urmare a atacului armat de la Aeroportul Chișinău, soldat cu trei decese, au stabilit vinovăția șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, „până la mustrare aspră”. Efros susține că acțiunile sau inacțiunile lui Vasiloi nu au fost suficient de grave, pentru ca a acesta să fie demis din funcție. Declarațiile au fost făcute pe 28 septembrie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8.

„Eu am solicitat în anchete ca să fie proporțională pedeapsa cu vinovăția. Totodată, cunoșteam din sart ca este intentat un proces penal, de aceea noi nu am luat în calcul procesul penal și aspectul penal și procesual al acestor încălcări, noi ne-am referit strict la procese operaționale și obligațiile de serviciu care le-a avut fiecare în parte, conform funcției deținute. De aceea, în cadrul ambelor anchete s-a demonstrat vinovăția dl. Vasiloi până la mustrare aspră. Acum este procesul penal în care dumnealui este bănuit și merge cealaltă parte – procesuală și penală. (…) Cele două anchete au demonstrat vinovăția care corespunde pedepsei disciplinare mustrare aspră. Adică ceea ce a făcut sau nu a făcut domnul Vasiloi este relativ grav, dar nu suficient ca să fie emis. Până la șeful IGPF mai sunt și alți funcționari care au misiuni directe în a asigura securitatea și monitorizarea acelor procese care trebuiau să fie aplicate în cadrul punctului de trecere a frontierei”, a declarat Adrian Efros.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor,  s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie. Atunci procuratura de la Chișinău a inițiat un dosar penal, iar autoritățile au cerut rapoarte oficiale privind cele întâmplate.

Pe 4 septembrie, ministrul de Interne, Adrian Efros, a prezentat raportul autorităților privind atacul armat de pe Aeroportul Chișinău. Efros a anunțat atunci că șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat cu mustrare aspră. Ministrul a declarat că în urma anchetei de serviciu au fost sancționați disciplinar nouă angajați ai Poliției de Frontieră.

Pe 18 septembrie, Vasiloi a anunțat că este bănuit de neglijență în serviciu în cazul de la Aeroport. Oficialul a anunțat atunci că a primit ordonanța emisă de Procuratura Generală. Tot atunci, Rosian Vasiloi a anunțat că va prezenta un raport detailat privind cele întâmplate și va solicita acordarea unui concediu neplătit, pentru o perioadă de peste 30 de zile.

La câteva zile distanță, mai exact pe 23 septembrie, s-a aflat că șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră nu este de acord cu sancțiunea sub formă de mustrare aspră, care i-a fost aplicată în urma anchetei privind  incidentul armat de la Aeroport. Oficialul a contestat decizia MAI pe 22 septembrie, în instanță. Până la acest moment, Vasiloi nu a comentat intenția de a chema Ministerul de Interne în fața magistraților.

De menționat că, în contextul atacului de la Aeroport, mai mule partide politice și, inclusiv societatea, au cerut repetat demiterea lui Rosian Vasiloi și a ex-ministrei de Interne Ana Revenco. Pe 14 iulie, Ana Revenco și-a dat demisia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: