Mustrare aspră pentru șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi, după atacul de la Aeroportul Chișinău, soldat cu 3 morți
Full Article 3 minutes read

Mustrare aspră pentru șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi, după atacul de la Aeroportul Chișinău, soldat cu 3 morți

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a fost sancționat cu mustrare aspră, în contextul atacului de la Aeroportul Chișinău. Anunțul a fost făcut, pe 4 septembrie, de ministrul de Interne Adrian Efros în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentat raportul privind atacul.

Potrivit ministrului de Interne, în urma anchetei de serviciu au fost sancționați disciplinar nouă angajați ai Poliției de Frontieră.

Cinci angajați au fost sancționați cu mustrare aspră: un ofițer superior și patru subofițeri superiori din cadrul Unității de control a frontierei. Patru angajați au fost sancționați cu concediere: șefii adjuncți ai sectorului Poliției de Frontieră, șeful de tură al Unității control al frontierei și ofițerul superior operativ al de serviciu a Serviciului dispecerat al Centrului Regional de Coordonare”, a precizat acesta.

Adrian Efros a spus că și șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a fost sancționat cu mustrare aspră. Ministrul a menționat că sancțiunea este valabilă timp de 9 luni. Potrivit ministrului, aceasta implică „niște restricții materiale și de promovare în funcție”.

Efros a menționat că și un secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, repsonsabil de elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică, va fi demis.

Urmează a fi înaintată propunerea către Guvernul Republicii Moldova cu referire la demisia secretarului de stat responsabil de acest domeniu, și anume elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică, în contextul controlului slab de implementare a politicilor elaborate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pe segmentul dat”, a spus el.

Întrebat de jurnaliști cine este secretarul de stat care urmează a fi concediat, Adrian Efros a refuzat să de-a un nume. Ministrul a precizat că identitatea acestuia va fi făcută publică la ședința de Guvern din 6 septembrie, în cadrul căreia va fi înaintată propunerea de demitere din funcție.

***

Incidentul tragic de la Aeroportul Chișinău a avut loc pe 30 iunie 2023. Un cetățean al Tadjikistanului a dezarmat un polițist de frontieră și a tras mai multe focuri, ucigând două persoane. La rândul său, acesta a fost rănit, după care a murit la spital. Procuratura Generală din Dușanbe a precizat că atacatorul este Rustam Asharov, căutat pentru implicare în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Dușanbe.

De menționat că, în contextul atacului de la Aeroport, Coaliția pentru Bunăstare și Unitate (CUB) și Partidul Social Democrat European (PSDE) au cerut demiterea lui Rosian Vasiloi și a ex-ministrei de Interne Ana Revenco. Pe 14 iulie, Ana Revenco și-a dat demisia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: