Sebastian Burduja/Facebook

Ministrul Energiei al României, după semnarea contractului prin care Moldova va primi gaze din Marea Neagră: „Frații în veci vor fi frați”

Ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja, a venit cu o reacție după ce Energocom din Republica Moldova și OMV Petrom din România au încheiat un contract de achiziție a gazelor, care vor proveni din proiectul strategic Neptun Deep. El a menționat că evenimentul confirmă statutul Neptun Deep de „scut pentru securitatea energetică” a regiunii și continentului european. Oficialul a subliniat că România trebuie să fie un pilon de stabilitate.

Într-o perioadă în care siguranța energetică a multor state europene este zdruncinată, România face diferența. Așa trebuie să fim: pilon de stabilitate pentru toată regiunea. (…) Neptun Deep își confirmă statutul de scut pentru securitatea energetică a Europei și regiunii, o șansă reală de a ne proteja pe noi și pe frații noștri de presiunile și șantajul Kremlinului. Vremurile în care robinetele se închideau și se deschideau strategic, pentru a controla și șantaja state întregi, trebuie să rămână istorie. Prea mult timp, unele forțe și-au folosit resursele energetice în aceeași manieră cinică și brutală în care își folosesc acum armata la granița de Est a României.

(…) Dacă vrem să rămânem un actor regional puternic și un furnizor de securitate pentru partenerii noștri, trebuie să accelerăm toate marile proiecte energetice. Orice pas înapoi înseamnă vulnerabilitate și expunere la jocurile geopolitice ale altora. Este un pariu pentru securitatea și independența noastră, pentru consolidarea unei realități de facto în care România își decide singură calea și nu depinde de alții. Și nu doar România, ci și românii de peste Prut. Frații în veci vor fi frați”, a scris Sebastian Burduja pe Facebook.

Amintim că compania de stat Energocom a semnat primul contract de achiziție a gazelor, pe un termen de 3 ani, cu OMV Petrom. Acordul prevede livrări de gaze naturale din zăcământul Neptun Deep – cel mai amplu proiect offshore din Marea Neagră, care urmează să devină operațional după 2027. Potrivit ministrului Energiei, Dorin Junghietu, contractul va contribui la diversificarea surselor și la consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nemerenco, nemulțumită de demisia șefului Agenției Medicamentului: „Votul meu este împotrivă”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, nu susține demisia directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu, aprobată astăzi de Guvern. Oficiala a scris pe rețelele de socializare că, dacă ar fi fost prezentă la ședință, ar fi votat împotrivă. Nemerenco i-a mulțumit colegului său, ministrul Educației Dan Perciun – singurul membru al Cabinetului care s-a opus prin vot – pentru poziția exprimată, iar lui Dragoș Guțu – pentru „dedicație, profesionalism și corectitudine”.

„Votul meu este împotriva demisiei directorului AMDM Dragoș Guțu, alături de cel al Ministrului Educației și Cercetării. Mulțumesc, Dan Perciun pentru poziție. Deoarece au lipsit tradiționalele mulțumiri pentru activitatea desfășurată, o să spun eu – mulțumesc Dragoș Guțu pentru dedicație, înalt profesionalism și corectitudine. Un întreg șir de modificări realizate anii trecuți pe care le preiau astăzi de la noi țări mai mari și mai puternice au schimbat enorm politicile medicamentului și vi se datorează inclusiv dvs și echipei AMDM”, a scris ministra Sănătății pe rețelele de socializate.

Ala Nemerenco i-a urat fostului șef al AMDM „succese și realizări frumoase” în continuare, mulțumindu-i, totodată, că a acceptat să preia conducerea agenției „în cele mai grele și de criză timpuri”.

Dragoș Guțu și-a înaintat cererea de demisie din funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), la aproape patru ani de la numire. Guvernul a aprobat demisia în ședința din 2 iulie, cu majoritatea voturilor miniștrilor. Singurul care s-a opus și a cerut ca votul său „împotrivă” să fie consemnat oficial a fost ministrul Educației, Dan Perciun. Acesta și-a motivat decizia ca fiind un gest de apreciere pentru activitatea desfășurată de Guțu la conducerea instituției.

Până la numirea unui nou director general al AMDM, atribuțiile funcției vor fi exercitate, începând cu 3 iulie, de Lina Gudima, actualul director general adjunct al agenției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: