Ministrul Sănătății: Un pacient bolnav de coronavirus este în stare extrem de gravă, se atestă un regres
Full Article 3 minutes read

Ministrul Sănătății: Un pacient bolnav de coronavirus este în stare extrem de gravă, se atestă un regres

Unul dintre cei 29 de pacienți din Republica Moldova diagnosticați cu COVID-19 este în stare extrem de gravă, iar medicii atestă un regres. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, într-un briefing de presă care a avut loc marți, 17 martie. Oficialul a precizat că pacientul este internat la Spitalul clinic Republican, iar medicii fac tot ce le stă în puteri pentru a-i salva viața.

De asemenea, ministrul Sănătății a oferit detalii despre vârsta celor 29 de pacienți diagnosticați cu COVID-19.

0-9 ani – 1 caz;

10-19 ani – 2 cazuri;

20-29 ani – 3 cazuri;

30-39 ani – 5 cazuri;

40-49 ani – 4 cazuri;

50-59 ani – 6 cazuri

60-69 ani – 9 cazuri.

Totodată, potrivit oficialului, 15 cazuri de COVID-19 din Republica Moldova sunt de import: Italia, franța M Britania, Elveția, iar 14 cazuri sunt de transmitere lcoală: Chișinău, Hîncești, Soroca.

Ministrul Sănătății a mai spus că în cazul a 3 dintre cei 29 de pacienți, starea de sănătate este satisfăcătoare, 25 în stare medie, iar unul în stare gravă.

„Persoana se află la respirație asistată. Medicii fac tot ce pot pentru a îmbunătăți starea, dar nu avem progres, ci regres”, a menționat ministrul.

La final, ministrul Sănătății și-a exprimat recunoștința pentru medicii care își fac munca cu profesionalism, dar și pentru persoanele care s-au solidarizat și susțin sistemul de sănătate. Viorica Dumbrăveanu a îndemnat încă o dată moldovenii să stea acasă și să urmeze indicațiile autorităților, pentru a se feri de îmbolnăvire.

Amintim că luni, 16 martie, Ministerul Sănătății a publicat un comunicat de presă prin care a anunțat că unul dintre cei 29 de pacienți infectați cu COVID-19 s-a vindecat și urmează să fie externat. 

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național.

Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: