Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România colaborează cu autoritățile din Republica Moldova și de la nivel european pentru a gestiona situația unui scenariu precum sistarea de către Gazprom a livrării gazelor naturale. Oficialul român a dat asigurări că Bucureștiul va fi alături de Chișinău și a anunțat că, în acest sens, a fost declanșat și un plan de acțiuni.
„Frații noștri de peste Prut au nevoie de ajutorul României, în fața presiunilor imense pe care Rusia le pune în ceea ce privește accesul la energie. Nimic nu este mai rău decât să fii dependent de cei care își folosesc resursele nu pentru dezvoltare, nu pentru a ajuta, ci ca armă de șantaj. Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic și, așa cum am făcut până acum, nu doar în baza acordurilor pe care țările noastre le au, ci a multor altor lucruri care ne unesc și ne vor uni mereu, vom fi alături de Chișinău”, a menționat Sebastian Burduja pe o rețea de socializare.
Burduja a adăugat că Ministerul român al Energiei „colaborează strâns cu autoritățile de resort din Republica Moldova și de la nivel european pentru a gestiona situația în eventualitatea în care un scenariu precum sistarea de către Gazprom a livrării gazelor naturale ar deveni realitate”.
„Deja am declanșat un plan de acțiune comun, pentru a evita surprizele: Dialog între companiile românești și moldovenești pentru achiziție de energie electrică, în caz de necesitate, pe baze comerciale; Identificarea soluțiilor tehnice pentru alimentarea cu energie electrică prin liniile deja existente, inclusiv liniile de 110 kV care trec Prutul; Prioritizarea accesului Republicii Moldova la gazele stocate în România, dacă va exista o criză peste Prut, în limitele disponibilului, după asigurarea consumului intern. Creșterea capacităților de echilibrare operațională pentru gaze”, a comunicat ministrul român al Energiei.
Oficialul de la București a mai spus că „România este pregătită pentru iarna în care am intrat și are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă situația o va cere”.
„România are o datorie, Europa are o datorie să nu abandoneze Republica Moldova și Ucraina în fața agresiunilor venite de la Est, fie ele sub forma tancurilor, rachetelor și urii, fie prin șantajul barbar în sectorul energetic”, a conchis oficialul român.
***
Parlamentul a aprobat introducerea stării de urgență în energetică pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 16 decembrie, pentru un termen de 60 de zile. În proiectul de hotărâre, care s-a regăsit pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, se menționa că este posibilă apariția unei situații „mult mai complicate decât cea din noiembrie 2022, când urmare a bombardamentelor Rusiei a fost afectată semnificativ infrastructura energetică din Ucraina, fiind astfel stopate de către Ucraina exporturile de energie electrică, iar MGRES a sistat total livrările de energie electrică către malul drept”.
Guvernul a solicitat instituirea stării de urgență în contextul incertitudinii privind continuarea livrărilor de gaze din Federația Rusă spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina.
În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.
Ajuns la Parlament, pentru a cere instituirea stării de urgență, premierul Dorin Recean a explicat că, potrivit contractului, Gazprom are obligația de a asigura livrarea gazelor naturale la hotarul cu Republica Moldova până la 30 septembrie 2026. Oficialul a mai spus că autoritățile au plan de acțiuni care include 44 de măsuri menite să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova. Potrivit lui Recean, planul descrie scenarii de intervenție în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze din partea Gazprom către regiunea transnistreană.
Cu referire la piața energetică, Recean a spus că până în 2022 Republica Moldova își echilibra alimentarea din Ucraina însă astăzi avem doar două opțiuni: Centrala de la Cuciurgan și linia de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești – Centrala de la Cuciurgan – Dnestrovsk – Chișinău. „Situația este agravată de bombardarea continuă a capacităților de producere și transport a energiei electrice din Ucraina, în special a celor din preajma graniței cu Republica Moldova, care pun presiune pe sistemul energetic din toată regiunea”, a comunicat oficialul, adăugând că în lipsa producției de energie la Centrala de la Cuciurgan, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova va fi asigurată din rețeaua europeană ENTSO-E și în special din România.
***
Pe 27 noiembrie, Victor Parlicov – la acel moment ministru al Energiei – a declarat că „toată lumea trebuie să înțeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist” și că „dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”. Precizările erau făcute urmare a unei întrevederi, la Sankt-Petersburg, cu președintele Gazprom Alexei Miller. Detalii AICI.
Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că, în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chișinăul va asigura furnizarea acestora, însă nu gratuit. De asemenea, vicepremierul a adăugat că Guvernul ar putea acorda compensații pentru locuitorii regiunii în cazul unui astfel de scenariu. Detalii AICI.
Menționăm că, între timp, așa-numitul legislativ al regiunii transnistrene a aprobat, pe 11 decembrie, decretul lui Vadim Krasnoselski prin care să fie instituită „stare excepțională în economie” pe teritoriul Transnistriei. Potrivit decretului semnat de liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, starea excepțională în economie este introdusă pe o perioadă de 30 de zile. Detalii AICI. Autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au stabilit și un plan cu măsuri care vor fi aplicate în contextul posibilei întreruperi a livrărilor de gaze în stânga Nistrului. Detalii AICI. Totodată, Tiraspolul a pregătit un plan pentru deconectări pe ore a luminii. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!