Татьяна Султанова, NewsMaker

Minor impus să meargă la stația terminus de către taxatoare. Avocatul Copilului s-a autosesizat

Un copil a fost supus unui tratament abuziv de către taxator și a persoanelor cu funcție de control într-un troleibuz de pe ruta 22. Urmare a apelului telefonic parvenit la telefonul de încredere, Avocatul Copilului s-a sesizat din oficiu pe marginea cazului de nesiguranță a copilului în transportul public din municipiul Chișinău.

Potrivit informației relatate de către mama copilului, în timp ce se deplasa la școală cu troleibuzul nr. 1288, ruta 22, minorul în vârstă de 13 ani a fost supus unui tratament abuziv de către taxator și a persoanelor cu funcție de control. La prezentarea copiei abonamentului, taxatorul a avut un comportament brutal și cu voce ridicată a invocat faptul că abonamentul nu corespunde condițiilor. Respectiv, nu i-a oferit dreptul la circulație, amenințându-l că va fi dus la stația terminus și va rămâne acolo până la venirea mamei.

În cele din urmă, taxatorul nu i-a permis copilului să coboare la stație pentru a ajunge la ore,  dar a fost transportat contra voinței lui până la stația terminus. Atât taxatorul, cât și controlorii, invitați pentru „soluționarea problemei”, au ignorat explicațiile  și asigurările mamei privind veridicitatea copiei abonamentului și a faptului că la moment copilul nu dispunea de bani pentru a achita o călătorie. Totodată, fiind din suburbie, copilul a precizat că nu cunoaște alte sectoare ale orașului, decât traseul spre școală. În final, acesta a suportat un stres emoțional major, având frica că nu va mai putea ajunge acasă în siguranță.

Avocatul Copilului consideră că angajații Direcției generale transport public și căi de comunicație a municipiului Chișinău au încălcat grav drepturile și libertățile copilului. Interzicerea copilului de a părăsi unitatea de transport se consideră un act de sechestrare a acestuia, copilul fiind pus în situație de nesiguranță, transportat într-un loc necunoscut și supus abuzului psihologic și riscului de violență.

De asemenea, se constată lipsa unor informări și instruiri a angajaților Direcției generale transport public și căi de comunicație privind regulile de comunicare cu copiii și procedurile aplicabile în cazul încălcării regulilor de circulație a copiilor în transportul public.

În acest sens, procedura de constatare a contravențiilor admise de pasageri, în special când aceasta vizează copiii, trebuie să fie una legală și clar reglementată, iar persoanele abilitate cu funcția de control trebuie să aplice aceste prevederi în strictă conformitate cu legea, regulamentul aprobat și adus la cunoștința angajaților, astfel încât să fie evitate sub orice formă cazurile de abuz sau depășire a atribuțiilor de funcție, îndeosebi pe cazurile în care sunt vizați copiii.

Orice decizie și acțiune în privința copiilor trebuie să fie bazată pe interesul superior al copilului.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va întreprinde acțiunile necesare în vederea schimbării de comportament al angajaților din transportul public cu pasagerii copii și neadmiterii abuzurilor fizice și psihologice asupra acestora. Ombudsmanul îndeamnă factorii de decizie ale instituției vizate să întreprindă toate acțiunile posibile în vederea diminuării cazurilor de abuz din partea angajaților față de copii.

De asemenea, recomandă Primăriei municipiului Chișinău să elaboreze politici de protecție a drepturilor copilului în transportul urban, cât și în cazul altor servicii prestate de entitățile din subordine.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: