REUTERS/Erin Scott

Mişcarea Black Lives Matter a fost nominalizată la premiul Nobel pentru Pace

Un deputat din parlamentul Norvegiei a înaintat mișcarea Black Lives Matter (BLM) la premiul Nobel pentru pace, scrie portalul The Guardian pe 30 ianuarie, citată de libertatea.ro.

Deputatul norvegian Petter Eide a nominalizat mișcarea Black Lives Matter la premiul Nobel pentru pace, pentru modul în care mesajul de schimbare sistemică s-a răspândit în întreaga lume.

Eide spune că mișcarea a forțat țările din afara SUA să se lupte cu rasismul din propriile societăți.

„Au avut o realizare extraordinară în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare cu privire la nedreptatea rasială”, a adăugat politicianul norvegian, care a nominalizat în trecut activiști pentru drepturile omului din Rusia și China pentru premiul Nobel.

„Acordarea premiului pentru pace Black Lives Matter, recunoscută astfel drept cea mai puternică forță globală împotriva nedreptății rasiale, va trimite un mesaj puternic că pacea se bazează pe egalitate, solidaritate și drepturile omului și că toate țările trebuie să respecte acele principii de bază”, se arată în nominalizarea lui Petter Eide.

Politicianul norvegian a amintit că Nelson Mandela a primit premiul în 1993 pentru lupta împotriva discriminării rasiale în Africa de Sud, iar Martin Luther King a luat Nobelul pentru rezistența non-violentă împotriva rasismului în SUA, în 1964.

Mișcarea Black Lives Matter a fost fondată în 2013, după achitarea în SUA a celui care l-a împușcat pe Trayvon Martin. A obținut o recunoaștere mai largă în 2014, în urma protestelor legate de moartea lui Michael Brown și a lui Eric Garner, și a devenit izvorul unei serii de proteste globale în 2020, după moartea lui George Floyd și cea a Breonnei Taylor.

Până la sfârșitul lunii martie, Comitetul Nobel pregătește o listă scurtă a nominalizărilor. Câștigătorul va fi ales în octombrie, iar ceremonia de premiere este programată pentru 10 decembrie. Anul trecut au existat mai mult de 300 de nominalizări la Premiul Nobel pentru Pace, care a fost câștigat de Programul Alimentar Mondial.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Ambuteiaje în centrul Chișinăului. Care este motivul și cum a fost redirecționat transportul public

Pe 7 iulie, până la ora 12:00, este sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, pe tronsonul cuprins între str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și str. A. Pușkin. Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea unei manifestații în Piața Marii Adunări Naționale, dedicată absolvirii studenților Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI. Ca urmare, mai multe troleibuze și autobuze și-au modificat traseele. Între timp, în centrul capitalei se înregistrează ambuteiaje.

Restricțiile de circulație au intrat în vigoare la ora 08:00 și vor fi valabile până la ora 12:00. Conform Primăriei Chișinău, în perioada menționată, troleibuzele și autobuzele care traversează Piața Marii Adunări Naționale sunt redirecționate pe străzile adiacente, după cum urmează:

Troleibuzele:

– Rutele nr. 1, nr. 5, nr. 8 și nr. 22 vor fi redirecționate pe str. București (tur-retur); 

– Ruta nr. 4, spre sectorul Buiucani: pe str. Ciuflea, str. București, iar spre sectorul Botanica, de pe str. Vasile Lupu pe str. A. Mateevici, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 34, spre sectorul Centru: pe str. A. Șciusev, str. București, iar spre comuna Trușeni: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. V. Alecsandri, str. București, str. A. Șciusev și în continuare pe traseul stabilit;

Autobuze:

– Ruta nr. 5, se modifică după cum urmează: tur: pe traseul stabilit, iar retur: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 9 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 11 se modifică după cum urmează: tur/retur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 26 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. G. Bănulescu-Bodoni pe str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, iar retur pe traseul stabilit;

– Ruta nr. 46 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Potrivit autorităților locale, pe 7 iulie 2025, între orele 10:00 și 17:00, traficul rutier este suspendat și pe strada Mitropolit Dosoftei, tronsonul cuprins între străzile Serghei Lazo și Sfatul Țării, în legătură cu lucrările de reparație a pilonilor avariați din beton armat de pe această stradă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: