Misiunea OSCE în Moldova îi cere Tiraspolului să „investigheze în profunzime” omorul lui Horjan

Misiunea OSCE în Moldova îi cere Tiraspolului să investigheze „în profunzime” omorul lui Oleg Horjan și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei. Într-un răspuns oferit la solicitarea NM, serviciul de presă al misiunii a declarat că OSCE în Moldova este disponibilă pentru a facilita interacțiunea dintre părți în vederea avansării anchetei.

„Misiunea OSCE în Moldova regretă profund decesul lui Oleg Horjan și exprimă condoleanțe familiei și prietenilor acestuia. Facem apel la autoritățile de la Tiraspol să investigheze în profunzime această crimă și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei. Dacă este necesar, Misiunea este disponibilă pentru a facilita interacțiunea dintre părți în vederea avansării acestei anchete”, au declarat reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova pentru NM.

Amintim că opozantul din regiunea transnistreană, liderul Partidului Comuniștilor de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost găsit mort în data de 17 iulie în casa sa de lângă Tiraspol. Acum șase luni, acesta a fost eliberat dintr-o închisoare din stânga Nistrului, iar săptămâna trecută a semnat, din numele Uniunii Forțelor de Opoziție din regiunea transnistreană, o declarație de cooperare cu „Congresul Civic” din Republica Moldova.

Tiraspolul și Chișinăul au demarat concomitent o anchetă pentru elucidarea omorului, însă primele informații oferite nu au coincis nici măcar în ceea ce privește modul de comitere a crimei.

Potrivit presei de la Tiraspol, liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, l-ar fi asigurat, într-o discuție privată, pe ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, că personal va verifica mersul anchetei și în caz de necesitate se va adresa Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova pentru asistență.

Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Versiuni și reacții în materialul NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: