Mită sau împrumut? Judecător din Anenii Noi, condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupere pasivă. Magistratul nu își recunoaște vina
Full Article 2 minutes read

Mită sau împrumut? Judecător din Anenii Noi, condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupere pasivă. Magistratul nu își recunoaște vina

Un magistrat a fost condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru corupere pasivă. Procuratura Anticorupție anunță că judecătorul a fost, de asemenea, amendat cu 160 de mii de lei. Judecătoria Chișinău, sediul Central, a dispus, de asemenea, prin hotărârea emisă pe 23 octombrie, privarea judecătorului de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani. Ziarul de Gardă scrie că decizia se referă la Veaceslav Panfilii, magistrat în cadrul Judecătoriei Anenii Noi.

PA anunță că cauza penală pe numele judecătorului a fost pornită în luna ianuarie 2015, de către procurorul general. Potrivit sursei citate, magistratul, având spre examinare o cerere de revizuire în cadrul unei cauze civile, ar fi pretins suma de 500 euro de la fiul revizuentei pentru admiterea cererii.

„La scurt timp, banii în sumă de 500 de euro au fost transmiși magistratului sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție. Ulterior, invocând același pretext, judecătorul a pretins o altă sumă în mărime de 500 euro, care prin urmare la fel a fost transmisă în două tranșe sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție”, anunță PA.

Deși urmărirea penală a durat 4 luni, cauza a fost examinată mai mult de 8 ani. PA susține că motivul tergiversării dosarului a ținut de  schimbarea „de multiple ori” a completelor de judecată, imposibilitatea asigurării prezenței martorilor în fața instanței și efectuarea expertizei fonoscopice, care a durat aproximativ 2 ani – perioadă în care procesul de judecată nu putea fi desfășurat.

„În cadrul ședințelor de judecată, inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția, invocând că banii pretinși ar fi fost un împrumut, ipoteză apreciată critic de către instanță, în circumstanțele în care un judecător i-a bani cu împrumut de la o rudă apropiată a unei părți într-un proces pendinte în procedura sa, urmând să emită un act de dispoziție în privința cererii depuse de către partea respectivă”, susține PA.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. PA anunță că până la definitivarea sentinței, pe numele magistratului a fost aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: