Mitropolia Moldovei, răspuns pentru Ghimpu cu privire la patriarhia rusă: Vrea să iasă din anonimatul politic
Full Article 5 minutes read

Mitropolia Moldovei, răspuns pentru Ghimpu cu privire la patriarhia rusă: Vrea să iasă din anonimatul politic

„Astfel de apeluri la samavolnicie pot fi făcute de persoane ignorante, care nu cunosc importanța ascultării în Biserică și mecanismele de trecere dintr-o structură eclezială canonică în alta”. Sunt precizările Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, după ce Partidul Liberal (PL) le-a cerut să treacă de sub jurisdicția patriarhiei ruse în cea a Mitropoliei Basarabiei.

Peste patru zile de la solicitarea liderilor PL, Mihai Ghimpu și Ion Cebanu, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a venit cu câteva precizări în acest sens. Mai exact, reprezentanții mitropoliei susțin că au condamnat războiul din Ucraina chiar din primele zile, catalogându-l drept unul fratricid. 

„Biserica Ortodoxă din Moldova, prin vocea Mitropolitului Vladimir, a condamnat încă de la început războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, catalogându-l drept unul fratricid, care trebuie încheiat imediat, în numele valorilor umane propovăduite prin Învățătura Ortodoxă universală. În toate cele peste o mie de sfinte lăcașe aflate în jurisdicția Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, înalță necontenit rugăciuni pentru pace în întreaga lume și mai ales în țara vecină și prietenă, Ucraina. Astfel, le recomandăm domnilor Ghimpu și Cebanu, ca înainte de a lansa acuzații despre lipsa de atitudine a Bisericii Ortodoxe din Moldova referitoare la război, să consulte cu atenție, din surse oficiale, circularele și luările de atitudine ale Mitropoliei, cărora li se adaugă și numeroase acte de caritate, încă din primele zile de conflict, dedicate refugiaților din Ucraina, care au găsit mângâiere și susținere în țara noastră datorită eforturilor preoților și credincioșilor de la noi”, se arată într-un comunicat publicat de mitropolie. 

Totodată, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove susține că recenta participare a Mitropolitului Vladimir la slujba dedicată prăznuirii Sfântului Cuvios Serghie de Radonej, oficiată la Lavra „Sfânta Treime” din apropierea Moscovei, nu are tentă politică.

„Cinstirea sfinților nu cunoaște granițe geografice sau politice, iar aceștia nu aparțin unei sau altei Biserici locale, ci sunt ai Ortodoxiei în toată plinătatea ei, Mitropolitul Vladimir a săvârșit un serviciu divin dedicat strict acestui mare sfânt, cinstit deopotrivă atât în Moldova, cât și în România, Ucraina, Rusia și oriunde în lume s-ar afla dreptmăritori creștini. În ceea ce privește afirmația atât de vehiculată precum că la această slujbă Înaltpreasfinția Sa l-ar fi pomenit pe președintele rus cu ocazia zilei de naștere este un fals bine trucat și menționăm că o astfel de prerogativă ține strict de slujitorii care își fac ascultarea în cuprinsul Federației Ruse”, au adăugat reprezentanții mitropoliei.

Iar despre apelul la adresa preoților, în care le-a fost solicitat să treacă în jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, cei de la mitropolie spun că un astfel de îndemn poate fi făcut doar de persoane ignorante, care nu cunosc 

„Considerăm că astfel de apeluri la samavolnicie pot fi făcute fie de persoane ignorante, care nu cunosc importanța ascultării în Biserică și mecanismele de trecere dintr-o structură eclezială canonică în alta, fie de persoane mânate de dorința de a crea dezbinare și neînțelegere în rândurile clerului sau poate chiar din ambele motive concomitent. Or cum altfel putem privi acest îndemn, dacă în el se regăsesc catalogări la adresa Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir drept Mitropolit „moscovit” și „KGB-ist”? Înainte de a lansa asemenea etichetări, i-am recomanda domnului Mihai Ghimpu și simpatizanților săi să se întoarcă un pic înapoi, spre anii de Renaștere Națională și să privească obiectiv eforturile depuse de Înaltpreasfinția Sa pentru a aduna în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova toți cetățenii binecredincioși ai țării, indiferent de apartenența lor națională sau de viziunile politice, promovând în același timp valorile noastre culturale și naționale definitorii”, a menționat Mitropolia Chișinăului. 

Mai mult, Mitropolia Moldovei susține că acum nu e cel mai potrivit moment de a fi lansate motive pentru dezbinarea credincioșilor.

„Oare președintele de onoare al Partidului Liberal din Moldova s-a documentat pentru a afla care sunt tendințele în societate la subiectele date, inspirat fiind de un sondaj, recensământ sau referendum ori a lansat această afirmație pur și simplu pentru a ieși din anonimatul politic? Și asta în situația în care țara noastră are nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de unitate și liniște. Pretinșilor formatori de opinie însă, le recomandăm o dicție mai bună și o argumentare mai serioasă a mesajelor lor”, se mai arată în comunicat.

Amintim că pe 3 noiembrie Partidul Liberal (PL) i-a cerut Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove să treacă de sub jurisdicția patriarhiei ruse în cea a Mitropoliei Basarabiei. Solicitarea vine în contextul în care patriarhul Kirill al Rusiei susține războiul din Ucraina și chiar i-a încurajat pe ruși să meargă la război, după mobilizarea militară anunțată de Kremlin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: