parlament.md

Mizerie în cantină și muncă forțată. Deputați în vizită neanunțată la un centru de plasament din Soroca

Comisia drepturile omului și relații interetnice din Parlament și Biroul Avocatului Poporului au efectuat o vizită neanunțată la Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități din Bădiceni, în contextul recentei investigații jurnalistice care a scos la iveală condițiile inumane și abuzurile la care sunt supuși rezidenții instituției. Autoritățile au descoperit, printre altele, mizerie în cantina Centrului și faptul că beneficiarii au fost puși la muncă forțată. Precizările au fost făcute de Grigore Novac, deputat PSRM și președinte al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, într-o conferință de presă din 26 martie. Potrivit deputatului, organele de drept au demarat urmărirea penală pe marginea situației din cadrul Centrului. Trei angajați ai instituției, printre care directorul, se află în prezent în arest.

Grigore Novac a menționat că reprezentanții Comisiei drepturile omului și relații interetnice și Biroului Avocatului Poporului au efectuat vizita inopinată la Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități din satul Bădiceni, raionul Soroca, pe 19 martie. Aceasta a fost inițiată după publicarea investigației jurnalistice despre condițiile degradante din cadrul instituției.

El a menționat că, în cadrul vizitei neanunțate, membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au discutat cu directorul interimar și contabilul instituției despre capacitatea și numărul de persoane din centrul de plasament, aflând că există 308 beneficiari.

Ce a constatat Comisia urmare a vizitei? Am constatat suspendarea din funcție a directului centrului de plasament, începând cu data de 20 februarie și asigurarea interimatului de către alt angajat. Ceea ce se dau reparații și investiții enorme în centru în realitate sunt reparații cosmetice. (…) O stare deplorabilă a cantinei. Noi am fost în cantina în care se prepară hrana pentru beneficiari și ne-am pus mâinile în cap. Probabil în stradă este mult mai curat decât în acea cantină. (…) Nu doar ceea ce am văzut era într-o stare deplorabilă, dar și mirosul care domina era un miros înțepător că îți tăiau nu doar căile respiratorii, dar și ochii. Printre cei 215 angajați lipsesc educatori care să ajute rezidenții. Lipsă totală a controlului și responsabilității administrației centrului de plasament față de beneficiarii care părăsesc instituția. (…) Lipsa conlucrării cu poliția în vederea prevenirii comiterii de infracțiuni de către beneficiari”, a declarat parlamentarul

Girgore Novac a mai spus că au fost purtate și discuții cu beneficiari ai Centrului, care au confirmat că au fost impuși la muncă forțată.

Parlamentarul a menționat că Guvernul a fost sesizat despre ce s-a descoperit la centrul de plasament respectiv în urma vizitei inopinate.

Totodată, acesta a declarat că autoritățile au demarat deja urmărirea penală pe marginea situației de la Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități din Bădiceni. Potrivit lui, pe 20 martie, trei angajați ai instituției, printre care directorul, au fost reținuți. Două persoane au fost plasate în arest preventiv, iar una în arest la domiciliu.

Din informația din teritoriu, încă din 20 februarie s-a încercat mușamalizarea cazului, să se treacă sub tăcere. Vreau să vă dau garanția că noi nu avem de gând să tăcem și monitorizăm activ ce se face la centru și nu doar la acest centru. (…) Din cercetările efectuate a rezultat că în perioada 2021 până în februarie curent cei trei angajați, printre care și directorul instituției, au exploatat prin muncă persoanele cu dizabilități accentuate, profitând de vulnerabilitatea victimelor, determinată de dizabilitatea intelectuală și lipsa alternativelor sociale, le-au recrutat, transportat și adăpostit la ferma complicilor, unde persoanele au fost obligate să muncească fără remunerare. Cu părere de rău, constat că, practic, arhitecții acestei schemei criminale de exploatare prin muncă forțată este chiar conducerea instituției”, a adăugat el.

Precizăm că, pe 12 martie, Ziarul de Gardă a publicat o investigație care arată că rezidenții Centrului de plasament pentru persoane cu dizabilități din Bădiceni trăiesc în condiții degradante, sunt supuși violenței fizice, abuzului sexual și exploatați prin muncă până la deces.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Un nou bloc politic se pregătește să intre în cursa pentru parlamentare: reunește partide care vor unirea cu România

Mai multe partide unioniste din Republica Moldova ar putea participa la alegerile parlamentare din septembrie pe o listă comună. În acest scop, ar urma să fie constituit un nou bloc electoral – „Unirea Națională” (BUN) scrie Tribuna. Din această alianță politică ar urma să facă parte, printre altele, Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ” și Partidul Național Liberal –  formațiuni cunoscute pentru promovarea unirii Republicii Moldova cu România.

Decizia de constituire a blocului a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Platformei pentru Reîntregirea Națională din 18 iulie, scrie sursa citată. În cadrul ședinței au fost aprobate principalele direcții strategice pentru campania electorală, inclusiv planul de acțiuni pentru perioada 18 iulie – 28 septembrie, precum și lansarea procedurilor legale de înregistrare a blocului.

Totodată, a fost constituită o Comisie Specială formată din 12 membri, care vor avea misiunea de a elabora Lista Națională de candidați. Sursa citată scrie că candidații la funcția de deputat vor fi selectați pe baza unor criterii stricte de profesionalism integritate și angajament față de obiectivul unirii Republicii Moldova cu România.

„Candidații selectați vor trebui să demonstreze nu doar capacitate profesională și politică, ci și loialitate deplină față de valorile și obiectivele Platformei”, scrie Tribuna.

Lista finală a candidaților și programul electoral al blocului vor fi aprobate în cadrul Congresului Platformei pentru Reîntregirea Națională, care urmează să aibă loc în luna august.

Consiliul a lansat și un apel către organizațiile civice și grupurile de sprijin din teritoriu să înainteze propuneri de candidați, într-un proces care promite să fie „transparent”, „echidistant” și „riguros”.

Platforma pentru Reîntregirea Națională își reafirmă, astfel, angajamentul de a promova un proiect politic unionist „asumat, serios și credibil” în viitorul Parlament.

Platforma „Reîntregririi Naționale” a fost lansată oficial pe 29 martie 2025. Mișcarea a anunțat, drept obiectiv, consolidarea identității românești a Republicii Moldova și pregătirea terenului pentru reîntregirea politică a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: