multimedia.parlament.md

Modificarea bugetului de stat a fost aprobată în prima lectură

Veniturile bugetului de stat se majorează cu circa 3,7 miliarde de lei (8,9%), cheltuielile – cu 1,2 miliarde de lei (2,2%), respectiv, deficitul bugetar se micșorează cu 2,5 miliarde de lei (16,8%). Parlamentul a aprobat, astăzi, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii bugetului de stat pentru 2021, în prima lectură.

Astfel, parametrii revizuiți ai bugetului de stat pentru anul 2021 vor fi următorii: venituri – în sumă de 45,1 miliarde de lei, cheltuieli – în sumă de 57,2 de miliarde lei, deficitul bugetar – 12,1 miliarde de lei.

Factorii de bază care au determinat modificările operate la bugetul de stat pentru anul 2021 sunt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din mersul executării bugetului de stat în primele 8 luni ale anului curent; revizuirea programelor de cheltuieli; deblocarea finanțării suportului bugetar din partea donatorilor; punerea în aplicare, începând cu 1 octombrie 2021, a unor politici de asistență și protecție socială; asigurarea mijloacelor financiare în scopul gestionării situației pandemice.

Majorările veniturilor se datorează, în principal, creșterii încasării taxelor, în special – a Taxei pe Valoare Adăugată.  Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, creșterea veniturilor bugetare se datorează relansării activității economice după criza din anul trecut. Ministrul a menționat că s-au înregistrat evoluții pozitive în industrie, construcții, tranzacții imobiliare și comunicații. Totodată, s-au majorat exporturile.

Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul în sectorul drumurilor – 604,6 milioane de lei, Fondul Național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – 435 milioane de lei, reabilitarea drumurilor locale – 204,1 milioane de lei, suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului – 495,2 milioane lei, ocrotirea sănătății – 141,6 milioane de lei, cheltuieli de personal – 414,9 milioane de lei.

Ca urmare a modificărilor operate, Bugetul public național urmează a fi modificat după cum urmează: venituri – în sumă de 72,8 miliarde de lei (+8,8%), cheltuieli – în sumă de 85,5 miliarde de lei (+4,4%), soldul (deficitul bugetar) – în sumă de 12,7 miliarde de lei. De menționat că Bugetul public național reprezintă totalitatea veniturilor şi cheltuielilor bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.

Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, Legile bugetare anuale se examinează şi se adoptă în două lecturi. Procedurile de elaborare, prezentare şi adoptare a legilor privind modificarea bugetelor sunt similare celor pentru legile bugetare anuale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

SUA: Vaccinarea anti-COVID, aprobată pentru copiii mai mari de 6 luni, aflați în risc

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a acordat pe 10 iulie aprobarea completă pentru vaccinul anti-COVID-19 al companiei Moderna (Spikevax) destinat copiilor cu vârste între 6 luni și 11 ani care prezintă un risc crescut de a dezvolta boala. Anunțul a fost făcute de companie, transmite Reuters.

Vaccinul fusese anterior disponibil pentru populația pediatrică în baza unei autorizații de utilizare de urgență. Moderna estimează că va pune la dispoziție vaccinul actualizat pentru populația eligibilă din SUA în sezonul virozelor respiratorii 2025–2026.

Secretarul pentru sănătate, Robert F. Kennedy Jr., a declarat în luna mai că SUA a încetat să mai recomande vaccinarea anti-Covid de rutină pentru copiii sănătoși și femeile însărcinate sănătoase.

Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au precizat că vaccinurile rămân o opțiune pentru copiii sănătoși atunci când părinții și medicii consideră că este necesar. Agenția a recomandat vaccinurile anti-Covid actualizate pentru toate persoanele începând cu vârsta de șase luni, conform indicațiilor panelului său de experți externi.

Kennedy, care de zeci de ani a semănat îndoieli cu privire la siguranța vaccinurilor — contrar dovezilor și cercetărilor științifice — supervizează în prezent activitatea CDC.

Acesta a fost dat în judecată de mai multe organizații medicale de renume, care susțin că politicile actuale privind vaccinurile anti-Covid-19 reprezintă o amenințare iminentă la adresa sănătății publice.

Pe lângă directiva privind vaccinurile anti-COVID, Kennedy i-a concediat pe toți cei 17 membri ai Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare al CDC — un panel independent de experți care oferă recomandări în materie de politici de vaccinare — și i-a înlocuit cu șapte noi membri, printre care se află mai mulți susținători ai mișcării antivaccinare.

Acțiunile companiei au crescut cu 2%, ajungând la 33,45 dolari în tranzacțiile premergătoare deschiderii pieței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: