Modificările tehnice la buget necesare pentru a aplica noua modalitate de indexare a pensiilor la 1 aprilie, votate de parlament
Full Article 1 minutes read

Modificările tehnice la buget necesare pentru a aplica noua modalitate de indexare a pensiilor la 1 aprilie, votate de parlament

Parlamentul a aprobat, în două lecturi, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Documentul poartă caracter tehnic. Aprobarea acestuia a fost necesară pentru a aplica noua modalitate de indexare a pensiilor, începând cu 1 aprilie 2021.

Amendamentele urmăresc ajustarea surselor de finanțare a deficitului bugetar la deficitul modificat, reflectarea alocațiilor suplimentare de la bugetul de stat pe subprograme de cheltuieli și conform clasificației funcționale, ajustarea plafonului datoriei de stat interne.

Mecanismul de indexare va fi aplicat pentru circa 731 364 de beneficiari, inclusiv 662 475 de beneficiari de pensii și 68 889 de beneficiari de alocații sociale de stat.

Amintim că la 12 martie curent, parlamentul a aprobat în două lecturi proiectul de lege care are drept scop modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale și, prin urmare, creșterea coeficientului de indexare. Astfel, din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 3,89%. În acest scop, guvernul va avea nevoie de peste 600 mln de lei. În pofida criticilor opoziției, inițiativa a fost aprobată cu votul a 71 de deputați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: