gov.md

Moldova ar putea beneficia de trei proiecte finanțate de Banca Mondială, în valoare de $80 mln

Republica Moldova ar putea beneficia de trei proiecte finanțate de Banca Mondială, în mărime totală de de 80 mln de dolari. Subiectul a fost discutat pe 11 martie de către prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi și Arup Banerji, Directorul Regional al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Belarus si Ucraina. 

La discuție a participat și Anna Akhalkatsi, director al Biroului Băncii Mondiale în Republica Moldova, precum și alți reprezentanți ai Biroului.

Aureliu Ciocoi  a mulțumit reprezentanților Băncii Mondiale pentru deschiderea și sprijinul constant oferit țării noastre, menționând că în prezent în Republica Moldova sunt în  implementare 12 proiecte finanțate de Banca Mondială, în valoare totală de peste 600 milioane de dolari.

Reprezentanții Băncii Mondiale au informat prim-ministrul în exercițiu că specialiștii organizației, în comun cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, lucrează la definitivarea a 3 noi proiecte de finanțare, în valoare totală de peste 80 milioane de dolari.

În particular, discuțiile au vizat proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, care prevede oferirea unei finanțări adiționale pentru susținerea implementării Planului de imunizare anti COVID-19 la nivel național prin achiziționarea de vaccinuri și consolidarea infrastructurii de vaccinare, în special capacitățile lanțului frigorific, gestionarea deșeurilor medicale ș.a.

Al doilea proiect în curs de pregătire discutat l-a constituit proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, care prevede investiții masive în infrastructura  de alimentare cu apă, construcția sistemelor de sanitație în 100 de instituții școlare și 25 instituții medicale, dezvoltarea capacitaților instituționale ale 5 operatori  ș.a.

Un alt proiect pus în discuție vizează acordarea celei de-a treia finanțări adiționale sub formă de grant în vederea realizării Proiectului  „Agricultura Competitivă”,  îndreptat spre consolidarea sectorului agroalimentar al țării.

În cadrul ședinței a fost trecută în revistă situația politică din Republica Moldova, Aureliu Ciocoi exprimând speranța că în scurt timp vor fi găsite soluții pentru învestirea unui Guvern, mandatul căruia ar permite deblocarea mai multor proiecte investiționale și reforme vitale pentru depășirea crizei sociale și economice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dosarul concesionării Aeroportului: ultimul martor al acuzării, audiat. Ce urmează?

La ședința din 7 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani a audiat ultimul martor al acuzării în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Inculpați în această cauză sunt fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, și fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr. Procesul urmează să intre în etapa prezentării probelor de către apărare.

Cu toate acestea, avocații celor doi au solicitat reaudierea unor martori, invocând existența unor contradicții esențiale în declarațiile anterioare, considerate importante pentru construcția liniei apărării.

Inculpații au reclamat și faptul că nu au avut acces complet la toate documentele relevante din dosar, inclusiv la expertiza tehnico-economică a proiectului de concesiune. Potrivit lui Valeriu Lazăr, apărării i-a fost transmis doar un disc cu copii ale materialelor cauzei, fără a putea consulta probele materiale originale.

Reprezentanții acuzării au respins acuzațiile și au susținut că toate probele au fost prezentate în timpul procesului. Totuși, instanța a dispus verificarea proceselor-verbale și a procedurii de prezentare a probelor materiale.

În aceeași ședință, avocații apărării au prezentat o listă actualizată a martorilor. Anterior, instanța aprobase o listă ce includea mai mulți foști membri ai Guvernului Leancă, printre care actuala președintă Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

***

Decizia de a concesiona Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest a fost luată de executivul condus de Iurie Leancă în 2013. Cinci ani mai târziu, o comisie parlamentară de anchetă a constatat multiple nereguli la semnarea contractului.

În mai 2023, Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta penală și a trimis în judecată opt persoane acuzate de abuz în serviciu, infracțiune pasibilă de până la 15 ani de închisoare. Printre inculpați se regăsesc Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, foștii șefi ai Agenției Proprietății Publice – Tudor Copaci și Maria Șendilă, dar și foști conducători ai Aeroportului Chișinău.

În iulie 2020, autoritățile au anunțat rezilierea contractului de concesiune cu Avia Invest, invocând nerespectarea obligațiilor contractuale, în special cele investiționale. Până la sfârșitul lunii martie 2023, statul a finalizat procedura de preluare a Aeroportului Chișinău în proprietatea publică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: