Moldova cere accesul experților internaționali la centrala nucleară din Zaporojie: Daunele pot afecta toată lumea din regiune
Full Article 2 minutes read

Moldova cere accesul experților internaționali la centrala nucleară din Zaporojie: Daunele pot afecta toată lumea din regiune

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova se arată îngrijorat cu privire la situația de la centrală nucleară din Zaporojie, bombardată pe 5 august. Ministerul moldovean a cerut accesul experților internaționali din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, la centrală de la Zaporojie. 

„Daunele potențiale pot afecta toată lumea din regiune, cu consecințe fără precedent în întreaga lume”, se arată în declarația autorităților moldovenești.

Anterior, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a declarat Guterres.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a menționat că sunt „din ce în ce mai alarmante” informaţiile provenite de la centrala Zaporojie.

Ccompania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că în urma atacului militar al forțelor rusești asupra zonei din apropierea centralei de la Zaporojie, există „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare.

Potrivit companiei, atacurile rusești cu rachete au dus la oprirea uneia dintre unitățile funcționale și la activarea unei protecții de urgență a altei unități. În urma bombardamentelor a fost deteriorată grav și o unitate de azot-oxigen, precum și „clădirea auxiliară combinată”.

Moscova nu a recunoscut atacul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: