Vincent Kessler / Reuters

Moldova, condamnată de CtEDO să achite peste €43 de mii unei femei abuzate sexual și forțată să lucreze la o fermă

Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) și obligată să plătească despăgubiri morale și materiale în valoare de 43 587 de euro. Aceasta după ce o femeie cu dizabilități intelectuale a acuzat că a fost forțată să lucreze gratuit și că a fost abuzată sexual la o fermă, iar instanțele moldovenești au dat câștig de cauză cuplului care deținea unitatea. 

O femeie cu dizabilități intelectuale s-a plâns la CtEDO pentru că a fost forțată să lucreze gratuit și abuzată sexual, după ce a fost transferată în 2013 din îngrijirea statului pentru a locui la o fermă.

Ea a fugit după cinci ani și, cu ajutorul unui ONG, a depus o plângere la poliție împotriva cuplului care deținea ferma. 

Femeia a ajuns la fermă după ce cuplul a contactat instituția, solicitând o femeie pentru a lucra și/sau pentru a fi gospodina sau mireasa unui angajat. Ulterior, femeia s-a plâns că actele sexuale au fost neconsimțite. 

În cele din urmă, instanțele moldovenești au achitat cuplul de acuzațiile aduse de trafic de ființe umane.

Instanțele au constatat că nu exista nicio dovadă că reclamanta a fost amenințată sau forțată să muncească. De asemenea, instanțele naționale nu au găsit nicio dovadă că reclamanta ar fi fost abuzată sexual.

Potrivit CtEDO, instanțele s-au bazat pe declarațiile unor martori, în mare parte foști lucrători de la fermă și asistentul social local. Instanțele judiciare au respins declarațiile unui psiholog, care raportase că reclamanta era capabilă să reflecte realitatea așa cum era aceasta, fără exagerare sau fantezie. Instanțele au considerat că opinia psihologului a fost contrazisă de „toți martorii”.

CtEDO a constatat că reclamanta a formulat o pretenție disputabilă, susținută de dovezi, că a fost supusă  traficului de persoane și/sau servituții. Curtea a identificat o serie de deficiențe în cadrul legal relevant și în politica de „dezinstituționalizare” a Republicii Moldova, în special din cauza lipsei serviciilor de suport și a mecanismelor de monitorizare. Curtea a subliniat o serie de deficiențe în abordarea autorităților cu privire la credibilitatea reclamantei, inclusiv o lipsă de sensibilitate față de context și vulnerabilitatea acesteia.

Curtea a decis că Republica Moldova trebuie să plătească reclamantei 35 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 8 587 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

NewsMaker by Mihaela Conovali

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

LIVE Conducerea UE a ajuns la Reședința de Stat din Chișinău. Primele imagini

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au ajuns la Reședința de Stat din Chișinău, unde urmează să participe la primul summit Republica Moldova – UE. Liderii Uniunii Europene au fost întâmpinați de președinta țării, Maia Sandu.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană va fi găzduit de președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean. În timpul reuniunii, participanții vor aborda subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului va fi Planul de Creștere pentru Moldova.

Acesta reprezintă sprijin financiar european în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie: competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: