Autoritățile iau în calcul posibilitatea reducerii tarifului la gaz pentru consumatorii finali. În cadrul ediției din 18 ianuarie a unei emisiuni difuzate de Nord News, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării regionale, a precizat că în prezent se cumpără gaz natural de pe bursele internaționale, acolo unde costul s-a redus în ultimele zile. Oficialul a explicat că, după ce va fi calculat prețul mediu, se va putea discuta despre revizuirea tarifelor.
„Observ și eu că în ultimele zile prețul a început să meargă și mai mult în jos, este un semn bun. Noi vom continua să cumpărăm gaz, inclusiv la aceste prețuri mai mici și atunci când vom face o medie, sper să putem discuta și de reducerea tarifelor”, a declarat Spînu.
Andrei Spînu a precizat că cel mai mare volum de gaz cumpărat de Moldova este depozitat în Ucraina, iar o parte mai mică și în România. Întrebat care sunt motivele pentru care informația despre cantitatea exactă de care dispune Chișinăul este secretă, vicepremierul a răspuns: „Nu ne este teamă să îl enervăm pe rus, dar să nu uităm că în Ucraina este război. Să nu uităm despre deciziile Gazpromului de a reduce și mai mult livrările pentru țara noastră. Noi considerăm că pentru a ne asigura din toate punctele de vedere este important ca la această etapă să oferim un pic mai puțină informație. Imediat ce vom ieși din iarnă, se va face publică absolut toată informația despre volumele de gaze achiziționate, unde au fost stocate, etc.”.
Prețul gazelor tranzacționate pe bursa olandeză de gaze a scăzut în primele zile ale anului 2023 sub 70 de euro pe MWh. Acum două zile, prețul gazului a ajuns la $570/1000 m3.
Anterior, Spînu a explicat procedura de ieftinire a gazului pentru consumatori: „ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă”.
Amintim că Vadim Ceban a anunțat că, în luna ianuarie, Moldova va cumpăra gaz natural din Rusia la un preț de aproximativ $1230 pentru 1000 de metri cubi. Întregul volum achiziționat va fi direcționat către regiunea transnistreană, în timp ce malul drept consumă gaz cumpărat anterior la bursele internaționale. Guvernul oferă compensații pentru consumatorii din localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale, în funcție de gradul de vulnerabilitate al familiei.
În decembrie, prețul de cumpărare de la Gazprom a constituit 785 de dolari per mia de metri cubi.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!