Secretarul general al Comunității Statelor Independente (CSI), Serghei Lebedev, a declarat că organizația speră că Moldova își va păstra calitatea de membru. Totodată, acesta a spus că o eventuală retragere din CSI ar avea consecințe „negative” pentru republică.
„Deocamdată, a fost anunțată retragerea (Moldovei – n. r.) din Adunarea Interparlamentară a CSI. Dar, deocamdată, Republica Moldova intenționează să rămână în multe acorduri din cadrul Comunității. De ce? Pentru că retragerea din aceste acorduri va fi o mare lovitură atât pentru economie, cât și pentru legăturile umanitare. Sperăm foarte mult că politicienii, oamenii de stat cumpătați din Moldova vor păstra calitatea de membru al Republicii Moldova în cadrul Comunității”, a spus Lebedev, pe 23 mai, în cadrul unui interviu.
Lebedev a subliniat că păstrarea calității de membru ar fi „important atât pentru poporul Moldovei, cât și pentru alte țări din CSI”. „Am spus de mai multe ori: Rusia, alte țări din CSI au un potențial economic, științific și industrial puternic și ne putem descurca și fără Moldova. Dar, desigur, acest lucru va avea consecințe foarte negative pentru Moldova. Să credem în victoria rațiunii”, a adăugat el.
Potrivit secretarului general al CSI, unii politicieni vorbesc de mult timp despre dorința lor de a părăsi Comunitatea. Cu toate acestea, Lebedev și-a exprimat convingerea că această retragere „se va întoarce în primul rând împotriva Moldovei însăși, împotriva poporului moldovean”, deoarece legăturile Chișinăului cu celelalte țări din CSI sunt „prea strânse”.
***
Amintim că președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat pe 15 mai că a luat decizia a inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a conchis Grosu.
Precizăm că retragerea Moldovei din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI), despre care a anunțat Chișinăul, nu va pune capăt relațiilor comerciale și migraționale cu țările membre ale CSI, ci doar va afecta relațiile cu Federația Rusă, care este fondator al acestei organizații. În ceea ce privește relațiile comerciale, Moldova va putea semna acorduri bilaterale cu statele-membre ale CSI. De asemenea, Moldova are deja semnate cu aproape toată țările membre CSI, Acorduri bilaterale privind călătoria fără vize, ceea ce presupune că retragerea țării noastre din CSI nu va împiedica libera circulație în aceste țări.
Totodată, menționăm că din punct de vedere comercial cea mai mare piață de desfacere pentru Republica Moldova o reprezintă Uniunea Europeană. De la sfârșitul anilor 90″, exporturile în Federația Rusă au scăzut, în timp ce cele spre UE au crescut. În 2022, Republica Moldova a exportat cele mai multe mărfuri în UE, având o valoare totală de $2,5 miliarde. A doua cea mai mare piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești în 2022 a constituit-o Ucraina ($720 mln), urmată de Turcia (%304 mln). Anul trecut, Federația Rusă s-a clasat pe locul 4 ($189 mln).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!