parlament.md

Moldova în stare de urgență. Deputații vor să asigure controlul parlamentar asupra deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale

Parlamentul va institui un instrument de ordin procedural, prin care să se asigure un control parlamentar eficient asupra dispozițiilor emise de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Decizia a fost aprobată, pe 29 martie, de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică. Tot astăzi, a fost publicată decizia CSE privind prelungirea cu două luni a stării de urgență. 

Documentul privind instrumentul de control parlamentar asupra dispozițiilor CSE a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în contextul executării unei Hotărâri a Curții Constituționale.

Proiectul de lege prin prevede stabilirea unui instrument de ordin procedural, prin care să se asigure un control parlamentar eficient asupra dispozițiilor emise de CSE.

Autorii inițiativei legislative propun reglementarea procedurii de exercitare a controlului parlamentar asupra dispozițiilor și ordinelor emise de Comisia pentru Situații Excepționale. Respectiv, după expirarea perioadei stării de urgență, CSE va prezenta un raport în plenul Parlamentului despre acțiunile și măsurile adoptate. Ulterior, legislativul va decide asupra prelungirii duratei stării de urgență, precum și asupra extinderii sau restrângerii ariei de acțiune a acesteia.

Documentul mai prevede completarea Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război cu noi măsuri aplicabile pe durata stării de urgență:

  • instituirea unui regim special de activitate pentru punctele de trecere a frontierei de stat
  • reglementarea admisiei, șederii și documentării străinilor
  • reprofilarea și schimbarea destinației și modului de activitate a instituțiilor publice și private etc.

În proiectul de lege mai sunt stabilite clar atribuțiile Ministerului Apărării și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe perioada stării de urgență. De exemplu, Ministerul Apărării va acorda asistență autorităților publice centrale și locale și autorităților publice responsabile de asigurarea securității naționale și a ordinii publice.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare, în prima lectură, în plenul Parlamentului.

Amintim că CSE a aprobat decizia privind prelungirea, cu două luni, a stării de urgență în Republica Moldova. Prim-ministrul Dorin Recean va veni, pe 30 martie, în Parlament, pentru a cere deputaților să susțină prin vot decizia.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu declanșarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: