Moldova, obligată să efectueze recensământul? BNS: Nu depinde de autorități. Doar cele mai „ghinioniste” țări nu-l desfășoară 
Full Article 4 minutes read

Moldova, obligată să efectueze recensământul? BNS: Nu depinde de autorități. Doar cele mai „ghinioniste” țări nu-l desfășoară 

Recensămintele nu sunt făcute doar de cele mai „ghinioniste” țări. Moldova, ca membră a ONU, trebuie să efectueze un recensământ la fiecare 10 ani. Neîndeplinirea acestei obligații poate aduce „probleme serioase”. Declarațiile au fost făcute de șeful direcției Recensăminte de la Biroul Național de Statistică (BNS), Dorin Lozovanu. 

Lozovanu a spus că, în comparație cu alte țări, recensământul populației în Republica Moldova nu a fost atât de scump pentru buget. „Nu avem atât de mulți oameni, mulți au plecat. În plus, o parte din costuri a fost acoperită de UE, fondurile ONU și alte organizații internaționale. Banii s-au dus la organizarea recensământului și achiziționarea de tablete pentru recenzori, dar și crearea platformei”, a comunicat Lozovanu pentru NewsMaker

El a menționat că recensământul este obligatoriu nu doar pentru locuitorii Moldovei dar și pentru țară. „De exemplu, Moldova, ca membră a ONU, trebuie să efectueze un recensământ la fiecare 10 ani, iar neîndeplinirea acestei obligații amenință cu probleme serioase. A trebuit să facem un recensământ, asta nu depinde de autorități. Indiferent de guvern, recensământul este necesar, inclusiv ca indicator al succesului, stabilității și dezvoltării țării. Recensămintele nu sunt efectuate de cele mai „ghinioniste” țări, pe care le vedem la capătul diferitelor clasamente internaționale”, a precizat Lozovanu. 

El a mai spus că autoritățile moldovenești deocamdată nu pot obține toate informațiile necesare din registrele de stat, de aceea trebuie să efectueze sondajul în teren cu cetățenii. „Unele țări au trecut la această formă de recensământ, dar Moldova nu este încă pregătită pentru acest lucru. Pentru aceasta avem nevoie de un registru al populației, dar nu avem. Având în vedere că recensămintele anterioare nu erau ideale, acest recensământ trebuie să fie de cea mai bună calitate posibilă, pentru ca, poate în 10 ani, să trecem și la această formă. Cine știe, poate în 10 ani vom avea noi tehnologii”, a conchis Lozovanu. 

***

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. De ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele. Detalii AICI.

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Premierul Dorin Recean a declarat pe 10 aprilie că asupra întrebărilor de la recensământ „s-a lucrat foarte mult” și a chemat cetățenii să aibă o atitudine responsabilă. Precizările au fost făcute, a menționat Recean, în contextul declarațiilor unor politicieni „care s-au făcut experți în recensământ” și care „se dau cu părerea în ceea ce privește întrebările” chestionarului. Detalii AICI. Cum și cine a alcătuit întrebările de la recensământ? Detalii AICI.

Recensământul este finanțat din bugetul de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA. Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: