IPN

Moldova și România lansează construcția podului de la Ungheni. Festival cu concert și demostrații de zbor

Republica Moldova și România lansează pe 26 aprilie construcția primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii – Podul de la Ungheni. Evenimentul este marcat printr-un festival denumit „Podul de Flori”.

Festivalul a început la ora 12:00 în Piața Unirii din Ungheni. Printre participanții la manifestație se numără ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu, precum și alți oficiali de la Chișinău, București, Bruxelles, alături de autorități locale și cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului.

Atmosfera Festivalului „Podul de Flori” va fi întreținută pe parcursul întregii zile de artiști din ambele țări. O expoziție documentară „Poduri de Memorie” va aduce în prim-plan momente esențiale din istoria recentă a României și Republicii Moldova. Într-un moment simbolic, cerul Ungheniului va fi brăzdat de „The Hawks of Romania” cu demonstrații de zbor și parașutism.

Participanții sunt așteptați și în zonă gastronomică, cu preparate tradiționale și un târg al producătorilor locali.

Cu prilejul festivalului, va fi lansat un concurs de design adresat artiștilor vizuali din România și Republica Moldova. Lucrarea câștigătoare va fi imprimată pe panourile fonoabsorbante ale viitorului pod rutier Ungheni–Ungheni.

Începând cu ora 15.30 va fi dat startul lucrărilor de foreze pe ambele maluri ale Prutului, printr-o manifestație cu participarea cetățenilor, oficialilor și a presei, în satul Zagarancea, pe șantierul de construcție al podului.

***

Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (MD) și comuna Golăești din județul Iași (RO), fiind parte a Autostrăzii Unirii (A8), cu rol major în interconectarea celor două rețele rutiere naționale – Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și viitoarea Autostradă Ungheni – Chișinău, ambele cu termen de finalizare estimat pentru anul 2030. Acesta este primul dintre cele 5 noi poduri peste Prut stabilite spre execuție, pentru care există deja contractul de proiectare și execuție semnat în cursul toamnei trecute.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) PAS „a curățat” lista electorală / Sanduța vrea în Parlament / „Democrația Acasă” în afara alegerilor?

Partidele și candidații independenți continuă să-și formeze echipele înaintea alegerilor din 28 septembrie. PAS a anunțat că ministra agriculturii, Ludmila Catlabuga, figurează în lista de candidați a partidului. Ea a declarat deja că va degreva și se va alătura campaniei. Pe lista partidului de guvernare se regăsesc miniștri în exercițiu, deputați, oameni de știință, sportivi și figuri din domeniul culturii, dar și foști opozanți. Printre aceștia – multipla campioană europeană la lupte Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche, fondatoarea organizației „Prietena mea” Ludmila Adamciuc.

Nu au lipsit criticile: unii au fost acuzați de lipsă de profesionalism, iar alții – că au schimbat tabăra politică. Potîrniche s-a arătat încrezător și ambiționat de critici.

Totuși, în lista actualizată a PAS nu au ajuns toți – un sfert dintre actualii deputați au rămas pe dinafară. Una dintre ele este Ina Coșeru, care a declarat pentru NewsMaker că nu a fost informată despre decizia partidului și că doar conducerea ar putea explica motivele. PAS nu a comentat situația. Alți deputați, precum Oazu Nantoi, au anunțat că au refuzat din proprie inițiativă să candideze, dar rămân susținători ai partidului.
La CEC și-au depus dosarele și trei candidați independenți – Victoria Sanduța, Natalia Clevadî și Victor Grosu. Fosta judecătoare Sanduța a anunțat deja că intenționează să devină primul deputat independent din istoria Moldovei. Ea va trebui să adune între 1000 și 2500 de semnături pentru înregistrare.

În schimb, partidul „Democrația Acasă” se află deocamdată într-o situație incertă: liderul Vasile Costiuc se teme că formațiunea sa politică ar putea fi împiedicată să participe la alegeri. CEC nu a permis candidaților să completeze documentele obligatorii după depunerea dosarelor, deși doar 14 din cei 52 de candidați le-au prezentat la timp. Comisia promite să analizeze situația în cadrul ședinței din 22 iulie.

Între timp, Blocul „Împreună” a confirmat oficial că va participa la alegeri în calitate de bloc electoral. Formarea listei de candidați este aproape finalizată, însă „Platforma DA” nu mai face parte din bloc. După ce doi reprezentanți ai săi au trecut la PAS, întreaga formațiune a fost exclusă din „Împreună“. În prezent, blocul este format din „Partidul Schimbării” și „Partidul Verde Ecologist din Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: