Moldova, sub cod portocaliu: probleme cu energia electrică în 57 de localități. Situația în capitală și prognoza meteo

Centrul de Dirijare în Situații Excepționale din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și-a început activitatea în contextul codului portocaliu de ninsoare și vânt puternic. Din cauza lapoviței,  în 57 de localități din 7 raioane a fost deconectată parțial energia electrică. 760 de de specialiști din cadrul subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și drumari, sunt mobilizați în teren. Peste 2300 tone de antiderapant au fost împrăștiate pe carosabil. În capitală, potrivit reprezentanților Primăriei, s-a lucrat toată noaptea pentru deszăpezire. Meteorologii avertizează că, pe 8 ianuarie, va ninge puternic, iar vântul va bate în rafale de până la 20 m/s.

Situația în țară

Conform datelor operative colectate de la furnizorii de energie electrică, urmare a codului portocaliu și a condițiilor complicate a vremii, precipitații sub formă lapoviță și ninsoare cu intensificări ale vântului, au fost deconectate parțial  de la energie electrică 57 de localități din 7 raioane. Compania Premier Energy a precizat că, în dimineața de 8 ianuarie, s-a i‌nregistrat lipsa tensiunii electrice î‌n circa 27 de localități din raioanele de centru sși sud ale ță‌rii, precum: Criuleni, Orhei, Telenes‌ti, Nisporeni, Ialoveni s‌i Cahul.

Până la moment la lucrările de curățire și presurare a materialului antiderapant pe partea carosabilă au fost implicate 212 unități de tehnică şi 170 de persoane din cadrul ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”, fiind presurate 2310,8 tone de material antiderapant. Lucrările de curățire și răspândire a materialului antiderapant se desfășoară pe toate traseele naționale, regionale și locale, dar mai intensiv în zona de nord a țării. În prezent, drumuri blocate nu sunt.

Administrația de Stat a Drumurilor avertizează că, în prezent, carosabilul este umed, cu ghețuș, pe alocuri înzăpezit. În unele zone persistă ceață densă, vizibilitatea fiind redusă, iar riscul de accidente rutiere este sporit.

Administrația de Stat a Drumurilor
Administrația de Stat a Drumurilor
Administrația de Stat a Drumurilor

Chișinău

În capitală, toată noaptea se intervine la capacitate maximă în vederea deszăpezirii străzilor și a drumului de acces, au anunțat reprezentanții Primăriei. Serviciile şi întreprinderile municipale sunt antrenate la deszăpezirea străzilor și trotuarelor, curților de bloc, parcurilor, acceselor, străzilor secundare, în stații și spre suburbii.

Mai multe troleibuze au circulat toată noaptea pentru evitarea depunerii chiciurei pe fire. Rețeaua Transport Electric Chișinău avertizează că este afectată circulația troleibuzelor: se atestă întârzieri de la orarul stabilit, staționări  sau redirecționări ale rutelor. În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, puteți apela la Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04. De asemenea, pentru informații suplimentare despre circulația unei rute sau alta puteți apela Linia fierbinte RTEC – 022 204 205

RTEC
RTEC

 

Primăria Chişinău

Prognoza meteo

Autoritățile îndemnă oamenii să țină cont de condițiile meteo nefavorabile și să nu pornească la drum. Potrivit prognozelor pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă.

Pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune lapoviță. În aceste condiții, deplasarea pe trasee ar putea fi dificilă, iar unele zone ar putea fi înzăpezite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: