Moldova va crea stocuri strategice de 200.000 de tone de produse petroliere pentru situații de urgență începând cu 2026
Full Article 3 minutes read

Moldova va crea stocuri strategice de 200.000 de tone de produse petroliere pentru situații de urgență începând cu 2026

Republica Moldova urmează să creeze, începând cu anul 2026 stocuri de produse petroliere pentru situaţii de urgență de peste 200.000 de tone, suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic sau 61 de zile de consum. Despre aceasta a anunţat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul celei de-a 16-a ediție a Forumului Petrolului, desfășurat la Belgrad, în perioada 15 – 16 octombrie 2024, relatează mold-street.com.

Constantin Borosan s-a referit la acțiunile întreprinse de ministerul Energiei, în vederea reconfigurării infrastructurii petroliere din Republica Moldova, pentru acomodarea capacităților necesare de creare de stocuri de urgență.

În acest sens el a menţionat că proiectul Legii privind Securitatea aprovizionării cu produse petroliere, care urmează să fie supus consultării publice până la sfârșitul lunii are ca scop alinierea cu legislația UE, care impune stocuri de urgență suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic.

„Proiectul este conceput pentru a asigura o aprovizionare sigură, fiabilă și accesibilă cu produse petroliere pentru Moldova, în special în cazul unor perturbări majore ale aprovizionării. Republica Moldova este dependentă de importurile de produse petroliere, în principal din România, un factor critic pentru sectoarele de transport și agricultură ale țării noastre”, a menționat Constantin Borosan.

Stocurile de urgență ale Republicii Moldova ar trebui să fie formate din motorină, benzină și păcură. Pentru a deţine 274.000 de tone de produse petroliere ar trebui să fie necesară asigurarea capacităţii de depozitare (în Moldova şi/sau în străinătate) în volum de aproximativ 400.000 de metri cubi.

Circa 50% din stocuri de urgenţă vor fi asigurate de Guvern prin Entitatea Centrală de Stocare – circa 137.000 de tone. Entitatea ar urma să fie o persoană juridică fondată de Guvern, care acționează în interes economic general.

Sarcinile principale ale noii entităţi: Cumpărarea și vânzarea de produse petroliere în vederea constituirii și menținerii stocurilor; Organizarea, gestionarea și supravegherea stocurilor proprii de petrol de urgență.

Perioada de acumulare a stocurilor este estimată la cinci – șase ani.

Importatorii de produse petroliere ar trebui să constituie alte 50% din obligația națională de stocare de urgență (circa 137.000 de tone).

Datele vamale relevă că Lukoil Moldova şi Rompetrol au cote mai mari de 30% la importul de benzină şi motorină, Petrom Moldova – de circa 10%, iar restul revin celorlalte companii.

Potrivit Ministerului Energiei, obligația va fi impusă numai importatorilor care importă mai mult de 10.000 de tone din unul sau mai multe dintre următoarele produse: benzină, motorină și păcură în cursul anului precedent. Obligația importatorilor care importă mai puțin de 10.000 de tone ar fi transferată către entitatea statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: