Moldova va cumpăra gaz din SUA direct dintr-o navă care a ajuns în Grecia. Parlicov: Vom fi primii cumpărători
Full Article 2 minutes read

Moldova va cumpăra gaz din SUA direct dintr-o navă care a ajuns în Grecia. Parlicov: Vom fi primii cumpărători

Săptămâna viitoare, Republica Moldova va achiziționa gaze naturale direct din nava care transportă gaz natural comprimat, din Statele Unite. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei Victor Parlicov, relatează jurnal.md. Prețul de achiziție nu este confirmat definitiv, a adăugat ministrul. „Va fi în jurul 30 și ceva de euro pentru un MWh”, a menționat el. În contextul scăderii cotațiilor internaționale la gaz, oficialul s-a arătat sigur că tariful achitat de consumatorii casnici vă scădea pe parcursul acestui an. „Cei de la Moldovagaz deja pregătesc solicitarea de reducere a tarifelor”, a menționat Parlicov. 

La emisiunea Ora Expertizei de la Jurnal TV, Parlicov a spus că „săptămâna viitoare vom achiziționa gaze direct din nava care transportă gaz natural comprimat, din SUA”.

„Acum nu pot spune la ce preț pentru că nu este confirmat definitiv, dar îl vom luat sub nivelul DTF. Va fi în jurul 30 și ceva de euro pentru un MWh. Această navă a ajuns în terminalul Alexandroupolis recent, de câteva săptămâni. Prima navă care se va descărca în acest terminal va fi săptămâna viitoare și noi vom fi printre primii cumpărători”, a declarat el.

Ministrul a fost întrebat dacă scăderea cotațiilor internaționale la gaz se va resimți în tariful achitat de consumatorii casnici.

„Cu certitudine se va schimba pentru că cotațiile zilnice nu se resimt nici direct și nici imediat în prețurile de achiziție în tarife. Cu certitudine, prețurile vor scădea pe parcursul acestui an. (…) Cei de la Moldovagaz deja pregătesc solicitarea de reducere a tarifelor și în următoarele săptămâni acest lucru va avea loc. Dar cred că trebuie să fim atenți, pentru că la moment prețurile sunt bune, dar nimeni nu poate garanta că se vor menține până în trimestrul patru”, a spus Parlicov.

În context, NewsMaker l-a întrebat pe directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban cu cât ar putea scădea tariful la gaz și dacă este posibilă o eventuală reducere. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

Începând cu 8 iunie 2023, consumatorii casnici achită un tarif de 18 lei și 07 bani pentru un metru cub de gaze.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: