casata.md

Moldova va împrumuta €101 mln pentru a construi de la zero un spital regional la Cahul

Guvernul Republicii Moldova a dat undă verde negocierilor cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru un împrumut de 101 milioane de euro, destinat implementării proiectului „Spitalele regionale din Republica Moldova”. Potrivit Ministerului Sănătății, pentru prima dată în Republica Moldova, va fi construit un spital regional de la zero – Spitalul Regional Cahul. Acesta va deservi peste 300 000 de locuitori din sudul Moldovei. Noua instituție va include, de asemenea, un centru regional de oncologie.

Ministerul Sănătății a raportat că, la data de 24 iunie, Guvernul a decis inițierea negocierilor asupra Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru implementarea proiectului „Spitalele regionale din Republica Moldova”, precum și acordarea de împuterniciri delegației oficiale de negociatori.

Potrivit ministerului, proiectul urmărește contractarea unui împrumut de 101 milioane de euro, acordat de BEI.

„Pentru prima dată în Republica Moldova, va fi construit un spital regional de la zero – Spitalul Regional Cahul, o instituție medicală modernă care va deservi cetățenii din sudul țării. Peste 300 de mii de oameni din raioanele Cahul, Comrat, Leova, Ceadîr-Lunga, Taraclia, Cantemir și Vulcănești vor avea parte de servicii medicale de înaltă performanță mai aproape de casă. Noul spital va avea o suprafață de peste 50.000 m² și va fi dotat cu cele mai moderne dispozitive medicale și tehnologii de diagnostic și tratament. Acesta va dispune de un bloc operator, cu opt săli de operație, radiologie intervențională, cateterism cardiac și proceduri avansate de endoscopie. De asemenea, unitatea primiri urgențe, de nivel terțiar, va fi echipată cu o sală hibrid pentru intervenții complexe”, au comunicat reprezentanții ministerului.

Se menționează că în cadrul Spitalului Regional Cahul va funcționa și un centru regional de oncologie, unde pacienții vor avea acces la servicii performante de chimioterapie, radioterapie și brahiterapie, alături de facilități complementare de medicină nucleară, precum gamma-cameră și SPECT/CT.

Anterior, reprezentanții Parlamentului precizau că Spitalul Regional Cahul va fi construit pe terenul actualului Spital Raional Cahul. Se menționa că proiectul va fi implementat până în luna iulie 2030, iar lucrările de construcție vor începe în trimestrul IV al anului 2026.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: