Moldova va participa la ancheta privind transplanturile ilegale de rinichi din Bulgaria. Precizările Procuraturii
Full Article 2 minutes read

Moldova va participa la ancheta privind transplanturile ilegale de rinichi din Bulgaria. Precizările Procuraturii

Procuratura Generală va solicita informații de la autoritățile din Bulgaria despre transplanturile ilegale de rinichi în care au fost implicați cetățeni ai Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de către reprezentanta instituției, Maria Vieru.

Procuratura Generală va iniția o anchetă privind transplanturile ilegale de rinichi de la donatori din Republica Moldova. Schema ilicită a fost făcută publică de ministrul bulgar al Sănătății, săptămâna trecută. Potrivit acestuia, organele erau preluate de la cetățeni ai țării noastre, dar și din Ucraina, care proveneau din familii social vulnerabile. Intervențiile erau efectuate într-un spital din localitatea Lozeneț.

Oamenii erau transportați acolo cu acte false, în calitate de „rude” ale unor cetățeni ai Israelului, Japoniei, Germaniei, Omanului, dar și altor țări. În realitate, donatorii și beneficiarii nu se cunoșteau.

Maria Vieru a declarat pentru NM că, pentru a iniția o anchetă, Procuratura Generală va solicita informații de la colegii din Bulgaria. Demersurile vor fi făcute prin intermediul EUROJUST și EUROPOL.

„Procuratura Generala a Republicii Moldova a luat act de respectivele informații, le-a înregistrat și prin intermediul canalelor internaționale de cooperare dintre instituțiile de drept (EUROJUST, EUROPOL) va solicita de la colegii din Bulgaria informații pentru a putea demara proceduri penale în acest sens. De asemenea, vom solicita efectuarea urmării penale în comun cu colegii din Bulgaria”, a precizat reprezentanta Procuraturii Generale.

Autoritățile bulgare au depistat 14 intervenții chirurgicale, care au avut loc între anii 2019 și 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: