Moldova va primi de la Organizația Mondială a Sănătății $3 mln pentru dezvoltarea sistemului medical
Full Article 2 minutes read

Moldova va primi de la Organizația Mondială a Sănătății $3 mln pentru dezvoltarea sistemului medical

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Hans Henri Kluge au semnat pe 21 noiembrie Acordul bienal de colaborare pentru anii 2024-2025. Potrivit Ministerului Sănătății, documentul își propune să sprijine Republica Moldova în promovarea accesului universal la îngrijiri medicale calitative.

Prioritățile strategice ale acordului vizează: consolidarea asistenței medicale primare și spitalicești, centrate pe pacient, inclusiv refugiați; fortificarea sistemului de sănătate publică pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență; cooperarea pentru pregătirea eficientă împotriva pandemiilor; prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și netransmisibile; protecția și promovarea sănătății; dezvoltarea capacităților la nivel național pentru implementarea și menținerea soluțiilor digitale în sănătate; implementarea unor sisteme eficiente și transparente de achiziții pentru medicamente și dispozitive medicale; eficiența utilizării fondurilor publice în sectorul sănătății pentru asigurarea unei sustenabilități financiare și fortificarea capacităților resurselor umane în sănătate, planificarea și retenția acestora.

Pentru atingerea obiectivelor, OMS va sprijini țara noastră în implementarea Strategiei Naționale „Sănătatea 2030”, aprobată în luna iunie 2023 și a Programelor Naționale existente. În acest sens, OMS va oferi asistență Ministerului Sănătății și va achiziționa echipamentele medicale și consumabilele necesare.

Bugetul inițial al Acordului bienal de colaborare constituie trei milioane de dolari, bani oferiți de OMS”, au precizat, într-un comunicat reprezentanții Ministerului Sănătății.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: