sursa: shutterstock.com/

Moldova va semna Convenția-cadru a CoE privind inteligența artificială, drepturile omului și statul de drept

Republica Moldova va semna Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrație și statul de drept, conform unui aviz aprobat de Comisia politică externă și integrare europeană din Parlamentul de la Chișinău. Prin 36 de articole, Convenția-cadru își propune să asigure că activitățile legate de sistemele de inteligență artificială respectă pe deplin drepturile omului, democrația și statul de drept.

Documentul stabilește principii clare pentru utilizarea inteligenței artificiale (IA) într-un mod democratic și responsabil și oferă un cadru de cooperare regională. Astfel, Republica Moldova are ocazia să colaboreze cu state membre ale Consiliului Europei pentru dezvoltarea și implementarea unor politici responsabile în domeniul AI, partajarea celor mai bune practici și abordarea provocărilor comune. La nivel național, este prevăzută crearea unui cadru de colaborare între autoritățile responsabile de implementarea Convenției, precum și participarea țării noastre la Conferința Părților Convenției.

De asemenea, Convenția-cadru completează Actul Uniunii Europene privind inteligența artificială, care va fi integrat în legislația națională la aderarea Republicii Moldova la UE. Semnarea și ratificarea Convenției poziționează Republica Moldova ca un partener de încredere, aliniat valorilor europene fundamentale și dedicat protejării drepturilor omului, democrației și statului de drept.

Din punct de vedere financiar, semnarea convenției poate atrage fonduri europene și internaționale pentru dezvoltarea tehnologiilor IA etice și responsabile, aceste resurse putând fi folosite în proiecte de cercetare, dezvoltare, infrastructură digitală și formare profesională.

Convenția-cadru, adoptată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pe 17 mai 2024, reprezintă un efort comun al delegațiilor din 46 de state membre ale Consiliului Europei, al Uniunii Europene și al 11 state nemembre. În procesul de elaborare au fost implicați și reprezentanți din sectorul privat, societatea civilă și mediul academic.

Convenția va fi disponibilă pentru semnare pe 5 septembrie 2024, în cadrul Conferinței informale a Miniștrilor Justiției din statele membre ale Consiliului Europei, care va avea loc la Vilnius, Lituania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vasile Bolea, Victoria Furtună și Ion Ceban s-au ales cu trofee de la comunitatea LGBTQ+. Premiul mare a ajuns la Blocul Victorie

Centrul de Informaţii Genderdoc-M a decernat și în 2025 anti-premiile „Strachina de Jmalț”. Potrivit unui comunicat al Centrului, „laureații” au fost desemnați „pentru deformarea discursului public despre drepturi, libertăți și diversitate”. Într-o ceremonie din data de 13 iunie, trei politicieni și două partide au fost în atenția comunității LGBTQ+. 

Premiul „Elefantul în prăvălia de porțelan” a fost decernat lui Vasile Bolea, pentru „imobilizarea valorilor tradiționale cu o grație demnă de codul penal și un aplomb retoric de tribunal moral medieval”.

La categoria „Călcat prin străchini”, premiul a mers către Partidul MAN, „pentru promovarea neobosită a Marșului Pride prin atacuri repetate care n-au făcut decât să amplifice vizibilitatea evenimentului”.

Premiul pentru categoria „A-ntrat nora-n blide” a fost acordat Victoriei Furtună, pentru „lupta cu hulubii netradiționali, o misiune demnă de o epopee în care păsările devin dușmanii civilizației”.

Marele premiu, „Ligheanul de Plastic” a fost luat de Blocul Victorie, pentru „propaganda propagandei propagandiștilor, un exercițiu tautologic ce a revoluționat circul informațional și a dus dezinformarea la rang de virtute”.

Premiul „Votul poporului: Drușlacul de aluminiu” a mers către Ion Ceban, pentru „versatilitatea cu care filtrează democrația și pentru efortul constant de a strânge „voința populară” într-un recipient de uz casnic”.

„Anti-premiile „Strachina de jmalț” nu recompensează eforturi reale, ci pun reflectorul pe incoerența, ipocrizia și cinismul celor care atacă drepturile omului în numele unor „valori” ambigue. Este un exercițiu de umor, memorie și rezistență – o formă de a spune adevărul râzând”, se menționează în comunicatul Centrului Genderdoc-M.

Menționăm că evenimentul este organizat anual de către Centrul Genderdoc-M, ca parte a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: