Facebook/Andrei Spînu

„Moldovagaz încă nu a găsit o soluție comercială”. Andrei Spînu, despre datoriile de peste 74 mln $ față de Gazprom

Moldovagaz încă nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge datoria de peste un miliard de lei pentru gazul procurat de la Gazprom pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu pe 23 noiembrie. Acesta a precizat că Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru moldoveni, iar informații suplimentare vor fi oferite ulterior.

„Stimați cetățeni, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă”, a spus Spînu.

Ministrul a mai precizat că după aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom.

„La moment această datorie constituie 74 278 446,91 milioane de dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a mai explicat ministrul.

Concernul „Gazprom” a avertizat că ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore, din cauza că nu a fost achitată factura în termenul prestabilit. Declarația a fost făcută de către reprezentantul companiei, Serghei Kuprianov, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune „Россия 24”.

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat acest lucru, menționând că lucrează asupra problemei și că este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom.

Pe 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Moldova a convenit cu «Gazprom» în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Pentru luna noiembrie, prețul achitat de Republica Moldova pentru gaz va constitui circa 450 de dolari per mia de metri cubi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Protestatarii veniți să o susțină pe Tauber la Judecătoria Buiucani, plătiți? Trei persoane, cercetate penal

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a documentat mai multe acțiuni ilegale în timpul protestului care a avut loc pe 14 iulie, în fața Judecătoriei Buiucani din capitală, unde s-a desfășurat o nouă ședință în dosarul deputatei Marina Tauber. Potrivit oamenilor legii, trei persoane – două femei, de 32 și 40 de ani, și un bărbat de 30 de ani – ar fi fost surprinse primind bani, pe care i-ar fi distribuit ulterior altor participanți la manifestație.

Cei trei au fost conduși la sediul Poliției pentru audieri, iar pe numele lor a fost inițiat un proces penal.

„Poliția reiterează că susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal – inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale – va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, anunță IGP.

Astăzi, 14 iulie, la Judecătoria Buiucani au fost reluate pledoariile finale în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, între timp declarat neconstituțional. Ședința a avut loc pe fundalul unui protest organizat în fața instanței, la care au participat și deputați afiliați politicianului fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, precum și zeci de susținători care au scandat lozinci în apărarea deputatei Marina Tauber, vizată în acest dosar.

Reamintim că, la ședința din 11 iulie, procurorii au cerut, în timpul dezbaterilor judiciare, 13 ani de închisoare pe numele Marinei Tauber, cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Acuzarea a cerut, de asemenea, anunțarea în căutare a parlamentarei, care a părăsit Republica Moldova acum aproximativ șase luni și nu a mai revenit. Procurorii au mai cerut în instanță ca Marinei Tauber să-i fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, precum și confiscarea a peste 200 de milioane de lei.

Deputata, care potrivit ultimelor imagini publicate pe rețelele de socializare s-ar afla la Moscova, se declară nevinovată, iar dosarul pornit pe numele său – „politic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: