bloknot-moldova.md

Moldoveni stabiliți în România, Austria, Suedia și Ungaria își vor putea perfecta pașapoartele biometrice prin ambasadă

Cetățenii moldoveni stabiliți în România, Austria, Suedia și Ungaria vor putea comanda pașapoartele prin intermediul misiunilor diplomatice din aceste țări, urmând ca documentele să fie livrate la adresa solicitată de către aceștia. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței din 25 ianuarie a Guvernului. 

Noua modalitate de documentare a cetățenilor a devenit posibilă datorită unui proiect-pilot, implementat de Agenția Servicii Publice (ASP) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). La etapa inițială, în proiect au fost incluse misiunile MAEIE cu sediile în București, Viena, Stockholm și Budapesta. Ulterior, de această opțiune vor putea beneficia toate misiunile diplomatice și oficiile consulare ale MAEIE.

Cetățenii Republicii Moldova, stabiliți cu domiciliul sau aflați temporar în străinătate, care solicită eliberarea pașaportului prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, vor putea achita pe loc serviciile prestate cu un card bancar pe care-l dețin.

În legătură cu faptul că integrarea serviciilor prestate prin intermediul MDOC va fi asigurată treptat, cu aplicarea concomitentă a două modalități de achitare a plăților, solicitanții vor avea posibilitatea de a alege opțiunea de achitare – în valută străină sau în monedă națională. În cazul achitării în lei moldovenești, procesarea plăților va fi efectuată prin MPay.

Totodată, cetățenii care solicită perfectarea unui pașaport prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova vor putea recepționa documentul la adresa de domiciliu sau la locul aflării în străinătate. Acest lucru este posibil prin intermediul  serviciului guvernamental de livrare MDelivery.

Procedura solicitării serviciului MDelivery se face la sediul misiunii diplomatice sau a oficiului consular. La recepționarea cererii pentru eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova, solicitantul va fi informat despre posibilitatea de livrare a documentului prin intermediul MDelivery, comunicându-i-se lista furnizorilor de servicii poștale, termenele de livrare și tarifele stabilite.

La rândul său, cetățeanul urmează să-i comunice funcționarului consular numărul de telefon, e-mailul şi adresa de livrare, să achite tariful documentului solicitat şi al serviciului de livrare. După depunerea comenzii electronice de livrare de către funcționarul consular, solicitantul va recepționa pe e-mailul indicat o notificare de confirmare cu numărul comenzii MDelivery.

Comanda serviciului de livrare poate fi vizualizată pe portalul oficial al Serviciului guvernamental MDelivery – mdelivery.gov.md.

Proiectul Hotărârii Guvernului urmează să intre în vigoare odată cu publicarea acestuia în „Monitorul Oficial al RM”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/maia.sandu

UE promite sprijin pentru Moldova înainte de parlamentare: „Suntem pregătiți să vă apărăm”

Uniunea Europeană este pregătită să sprijine și să apere Republica Moldova în cazul în care Kremlinul sau politicieni locali afiliați acestuia vor încerca să destabilizeze țara în contextul alegerilor parlamentare din toamnă. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul conferinței comune susținute la Chișinău, alături de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, António Costa, în marja primului summit UE–Republica Moldova.

Ursula von der Leyen a declarat, la Chișinău, că Moscova desfășoară un „atac monstruos” asupra Republicii Moldova, prin campanii de dezinformare și atacuri cibernetice. Președinta Comisiei Europene a lăudat eforturile autorităților de la Chișinău de a contracara aceste amenințări. Oficiala a dat asigurări că UE este pregătită să sprijine țara noastră în aceste eforturi cu instrumente și echipe capabile să respingă atacurile cibernetice și campaniile de manipulare.

„Avem și instrumente, și echipe de reacție rapidă împotriva atacurilor cibernetice. (…) Suntem pregătiți să apărăm Republica Moldova în toate modurile”, a declarat von der Leyen.

La rândul său, președintele Consiliului European, António Costa, a declarat că aderarea Moldovei la UE este o decizie democratică, care trebuie respectată: „Suntem o uniune a democrațiilor, o uniune care așteaptă încă o democrație puternică cum este Moldova să se alăture nouă. Din acest motiv, trebuie să apărăm și să consolidăm democrația în Europa și în Moldova”.

Președinta Maia Sandu a precizat că Uniunea Europeană oferă cel mai mare sprijin din istoria Republicii Moldova pentru dezvoltarea țării, în timp ce forțe ostile încearcă să blocheze accesul la fonduri și parteneriate strategice. În acest context, șefa statului a menționat că autoritățile lucrează în strânsă cooperare cu UE pentru a întări capacitatea instituțiilor de a rezista amenințărilor hibride.

„Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată. Ei nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne văd ca egali. Nu cunosc ce înseamnă ajutor și solidaritate – cunosc doar șantaj și control”, a mai declarat Sandu.

Primul summit UE-Moldova a avut loc pe 4 iulie, la Chișinău. Evenimentul a fost marcat de o tentativă de perturbare pusă, potrivit Poliției, la cale de „gruparea criminală Șor”. Cu puțin timp înainte de sosirea liderilor europeni la Reședința de Stat, un grup de persoane a organizat un protest neautorizat în apropierea clădirii, însă oamenii legii au intervenit rapid și au înăbușit manifestația. Tot astăzi, Aeroportul Internațional Chișinău a fost ținta unui apel fals cu bombă. Poliția a precizat că asemenea scenarii au fost anticipate, iar intervenția oamenilor legii a fost promptă.

Summitul a avut loc cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor parlamentare, considerate cruciale la Chișinău. Autoritățile au avertizat deja că Rusia și politicieni loiali Kremlinului ar putea încerca să destabilizeze situația și să influențeze votul cetățenilor.

Reamintim, în acest context, că oamenii legii au efectuat, recent, percheziții la persoane din anturajul fugarului condamnat Ilan Șor, într-un dosar legat de tentativă de corupere a alegătorilor și influențare ilegală a scrutinului din septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: