parlament.md

Moldovenii care „au fugit în străinătate sau se ascund” să fie investigați penal în absența lor. Propunerea ministrului Justiției

Ministerul Justiției va expedia în adresa Guvernului un proiect de modificare a unor acte normative, astfel încât să fie permisă instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la acțiunile desfășurate de organele de drept. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Sergiu Litvinenco, pe 25 mai. 

„Avem multe cazuri când persoane față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri au reușit să fugă în străinătate sau să se ascundă, sfidând legislația și organele de drept, iar din acest motiv dosarele nu pot fi finalizate și persoanele nu pot fi trase la răspundere”, a declarat Litvinenco.

Ministrul a precizat că proiectul vine cu mai multe elemente noi.

„De exemplu, în situația când învinuitul a dispărut, sustrăgându-se de la urmărirea penală, sau locul aflării lui nu este stabilit ori nu este posibil asigurarea prezenței acestuia, înaintarea acuzării în lipsa învinuitului și finalizarea urmăririi penale se va verifica și autoriza de către un judecător de instrucție la solicitarea procurorului, care va dispune finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului, prezentând copia ordonanței de punere sub învinuire contra semnăturii apărătorului ales sau celui care acordă asistență juridică garantată de stat”, a menționat Litvinenco.

Totodată, ministrul a accentuat că finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului va fi posibilă doar dacă se întrunesc mai multe condiții cumulative, indicate expres în textul proiectului de lege.

„De asemenea, la examinarea demersului respectiv, judecătorul de instrucție nu se expune pe fondul cauzei și nici asupra vinovăției sau nevinovăției învinuitului ori asupra încadrării juridice a faptei ce i se impută”, a declarat ministrul.

Tot el a precizat că rolul judecătorului de instrucție în acest proces este de a verifica că locul aflării învinuitului nu poate fi stabilit și au fost întreprinse măsurile de căutare a acestuia: „Ulterior, va constata că fără a recurge la mecanismul de finalizare a urmăririi penale în absența învinuitului, urmărirea penală se tergiversează în mod nejustificat”.

Totodată, potrivit lui Litvinenco, proiectul vine și cu un șir de garanții procesuale.

„Și anume, persoana condamnată în lipsă poate solicita reluarea examinării cauzei penale, dacă va depune personal sau prin apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra”, a spus ministrul Justiției.

După emiterea sentințelor judecătorești de condamnare, în situația în care prin aceste sentințe se va dispune confiscarea bunurilor condamnatului, va fi posibilă și nemijlocit, confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective.

Litvinenco a precizat că mecanisme similare celor propuse de Ministerul Justiției se regăsesc în legislația procesual-penală a mai multor țări, cum ar fi România, Ucraina, Georgia, Franța.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Sediul TRM, din nou vandalizat: coloane și geamuri ale instituției – stropite cu vopsea

Sediul companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) a fost din nou vandalizat. Potrivit Moldova1, în noaptea de 26 spre 27 iulie, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie și neagră coloanele și geamurile Casei Radio, sediul administrativ al instituției.

Reprezentanții postului de televiziune Moldova 1, care aparține companiei TRM, susțin că imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum, la ora 03:20, un individ cu glugă pe cap și fața acoperită vopsește cu spray una dintre coloanele de la intrarea în sediul instituției. Actul de vandalism a durat mai puțin de două minute. Potrivit sursei, în înregistrare se observă că persoana nu a acționat singură. La plecare, aceasta face un gest care pare să indice către cineva, sugerând că îl îndeamnă să se retragă.

Potrivit sursei, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost transmise autorităților competente.

„Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova” colaborează cu instituțiile specializate pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor actului de vandalism. Conducerea Teleradio-Moldova condamnă actul de vandalism și califică această acțiune drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor de la posturile publice de radio și televiziune”, se arată în mesajul televiziunii.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că, în septembrie 2024, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în clădirea Teleradio-Moldova din Chișinău. În aceeași perioadă, au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea, și sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat că în spatele acestor acțiuni se află un grup de tineri din Republica Moldova, recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului în scopul destabilizării. Șeful IGP a mai precizat că persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte obiective, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: