Moldovenii care vor călători cu avionul în spațiul Schengen vor trebui să plătească €7. Când intră în vigoare decizia
Full Article 2 minutes read

Moldovenii care vor călători cu avionul în spațiul Schengen vor trebui să plătească €7. Când intră în vigoare decizia

Din 2021, cetățenii Republicii Moldova care vor dori să călătorească în spațiul Schengen și în alte țări din Uniunea Europeană, cu avionul, vor trebui să se înregistreze în sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Prevederile sunt valabile chiar și pentru zborurile de tranzit. De asemenea, aceștia vor trebui să achite o taxă de €7. Informația a fost publicată pe site-ul oficial al ETIAS.

Scopul ETIAS este să acumuleze informații despre turiștii care nu au nevoie de viză pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Mai mult, sistemul va permite interzicerea accesului în țările din spațiul Schengen al persoanelor care ar putea prezenta pericol pentru securitatea țărilor UE.

Înregistrările în sistemul ETIAS vor costa €7 pentru persoanele cu vârstele curpinse între 18 și 70 de ani. Adolescenții care nu au împlinit 18 ani și vârstnicii de peste 70 de ani vor fi scutiți de plată.

Viza ETIAS va fi valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului. ETIAS va permite aflarea în spațiul Schengen pe o durată între 90 și 180 de zile.

De asemenea, pe site-ul oficial al ETIAS se precizează că prevederile sunt necesare numai pentru călătorii care vor ajunge în spațiul european cu avionul.

Cetățenii țărilor din UE nu vor avea nevoie de această viză.

Pe site-ul oficial al ETIAS a fost publicată lista țărilor, ai căror cetățeni vor trebui să se înregistreze. În aceasta este inclusă și Republica Moldova.

Cu viza ETIAS se va putea călători în țările din spațiul Schengen, dar și în Elveția, Norvegia, Liechtenstein, Islanda, țările care vor adera în viitor în spațiul Schengen (România, Cipru, Croația, Bulgaria), precum și în Andorra, Monaco, San Marino și Vatican.

Potrivit informațiilor publicate pe site, inițiativa de a introduce acest sistem a apărut acum cinci ani, dar în ultimul timp necesitatea acestuia a crescut, din cauza atacurilor teroriste care s-au produs în Franța și Belgia, precum și a necesității de a întări securitatea în zonă.

Se vor înregistra în sistemul ETIAS cetățenii a 57 de țări, care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE.

Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ne-au spus că știu despre aceste prevederi, însă, deocamdată, nu pot oferi mai multe informații la subiect.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: