Moldovenii și-au schimbat părerea despre vina lui Putin în războiul din Ucraina? Sondaj
Full Article 2 minutes read

Moldovenii și-au schimbat părerea despre vina lui Putin în războiul din Ucraina? Sondaj

Timp de un an, în Republica Moldova s-a redus numărul celor care cred că Vladimir Putin poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina. Cel puțin aceasta rezultă din datele unui sondaj. Dacă în martie 2022, 34,2% din respondenții unui studiu declarau că președintele rus se face vinovat, atunci în martie 2023 consideră doar 21%. Rezultatele unui studiu realizat de compania CBS-Research pentru WatchDog a fost prezentate pe 9 martie curent. 

Respondenții au fost întrebați în perioada 24 februarie – 3 martie 2023: „Cum credeți, cine poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina?”.

21% au spus că „Putin personal”, 19,5% au menționat că Federația Rusă, 19,2% – SUA, 11,7% – conducerea Ucrainei, 9,9% – NATO. Totodată, 4,5% din respondenții sondajului au spus că de vină sunt ambele țări, pe când 1,6% au zis că UE. 0,3% au ales opțiunea „altcineva”, iar 12,2% nu au avut un răspuns.

Față de ianuarie 2023, sondajul precedent, a scăzut ponderea celor care dau vina pe Vladimir Putin – cu 4,1%. Aceștia atribuie vina în favoarea Federației Ruse la general (+1,5%) și SUA (+2,5%).

Totodată, pe parcursul anului, din martie 2022, s-a redus considerabil ponderea celor care atribuie vina lui Vladimir Putin de la 34,2% la 21%.

Moldovenii și-au schimbat părerea despre vina lui Putin în războiul din Ucraina? Sondaj

Volumul eșantionului studiului: 1000 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult. Tipul sondajului: interviu telefonic moderat de intervievator.

Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de ± 3,1%. Perioada de culegere a datelor: 24 februarie – 3 martie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: