Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii și locuitorii altor țări-candidate la UE: studiu
Full Article 2 minutes read

Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii și locuitorii altor țări-candidate la UE: studiu

Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii și locuitorii altor țări-candidate la Uniunea Europeană. Totodată, doar 58% reușesc să facă față costurilor de trai la sfârșitul lunii, în alte țări candidate UE media este 77%. Oamenii sunt mai puțin mulțumiți de procesele democratice și dezvoltarea economică, iar cea mai mare încredere o au în biserică, autoritățile locale și organizațiile umanitare sau caritabile. O încredere mai scăzută înregistrează partidele politice, autoritățile publice centrale, justiția și mass-media. Datele se regăsesc într-un studiu efectuat recent în țara noastră. 

Pe 24 iulie, în Republica Moldova, au fost prezentate rezultatele unui studiu cu privire la calitatea vieții în țara noastră. Acesta a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Studiul a fost efectuat în baza unui chestionar aplicat unui număr de 2 027 persoane, cu vârsta de peste 18 ani.

Conform datelor prezentate, comparativ cu alte țări membre ale UE și țări candidate UE, moldovenii sunt în medie mai fericiți (scor 7,2 față de 6,8 din 10) și mai mulțumiți de viața lor (scor de 6,7 față de 5,9 din 10).

Totodată, doar 37 la sută din respondenți au declarat că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună.

Și doar 58% reușesc să facă față costurilor de trai la sfârșitul lunii fără sau cu puține dificultăți, în alte țări candidate UE media fiind de 77%. Participarea în programe de învățare pe parcursul întregii vieți este mult sub standardul european (16% față de 60%), iar participarea civică se rezumă la a comenta online știrile politice sau de interes public.

Oamenii sunt mai puțin mulțumiți de procesele democratice și dezvoltarea economică, cu un scor de 4,2, respectiv 3,6 din 10. Cea mai mare încredere o au în biserică, autoritățile locale și organizațiile umanitare sau caritabile. O încredere mai scăzută înregistrează partidele politice, autoritățile publice centrale, justiția și mass-media.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: