Morari, despre importanța numirii unui procuror general, în contextul aderării la UE: „Trebuie să ne asigurăm că experiențele din trecut pot fi depășite”
Full Article 4 minutes read

Morari, despre importanța numirii unui procuror general, în contextul aderării la UE: „Trebuie să ne asigurăm că experiențele din trecut pot fi depășite”

Moldova a organizat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general corect și transparent, conform condiționalităților UE, declară șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană. Daniela Morari susține că autoritățile de la Chișinău sunt în discuții „zilnice” cu Comisia Europeană, acestea fiind ghidate în acțiunile pe care le întreprind. Acum, declară Morari, cel mai important este ca Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să examineze posibilitatea inițierii unui nou concurs, asigurându-se, în același timp, că „experiențele din trecut pot fi depășite”.   

„Concursul este un element din condiționalitatea rămasă pe care o avem. (…) Condiționalitatea sună de a asigura progres considerabil pe acest parcurs și anume de  avea un concurs corect și transparent, lucru pe care R. Moldova l-a realizat. Suntem în discuții zilnice cu Comisia Europeană, în special directoratul general care acoperă domeniul justiției, de a informa și de a ne ghida de corectitudinea pașilor pe care îi realizăm. De aceea este important acum ca CSP să examineze când poate fi anunțat un nou concurs și deja urmând toți pașii necesari, să ne asigurăm că experiențele din trecut pot fi depășite”, a declarat Daniela Morari.

Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană susține că, la moment, țara se concentrează pe trei dimensiuni prioritare în procesul de aderare la UE.

„Prima prioritate este de a livra implementarea condiționalităților incluse în pașii din opinia Comisiei din 2022, în special referințele pe care trebuie să le realizăm urmare a raportului Comisiei Europene din anul trecut și deja recomandările pe care le avem pentru perioada actuală în ceea ce privește realizarea Vettingului, CSM, CSP, CSJ și numirea noului procuror general. A doua dimensiune este screening-ul explicativ, care deja a fost lansat în luna februarie și avem un calendar bine determinat până în mai, curent, care presupune evaluarea legislației UE și înțelegerea standardelor la care RM trebuie să corespundă. De asemenea, pregătirea pentru screening-ul bilateral care urmează a fi imediat după screening-ul explicativ. A treia dimensiune este pregătirea cadrului de negocieri și pregătirea procesului de negociere nemijlocit prin lansarea conferinței interguvernamentale, care este un obiectiv al Republicii Moldova de a-l avea pe parcursul președinției Belgiei. Sperăm să avem susținerea statelor membre în acest sens”, a explicat Daniela Morari.

Întrebată cum „evaluează șansele” Republicii Moldova în procesul de aderare la UE, Daniela Morari a declarat că țara întreprinde pași „foarte-foarte” scurți, comparativ cu alte țări, cum ar fi Macedonia de Nord sau Albania.

„De exemplu, screening-ul explicativ în aceste state a fost peste un an, aproape 2 ani. În cazul nostru, calendarul este din februarie către sfârșitul lunii mai, de aceea acum prioritatea este ca să fim bine pregătiți și să vedem unde este necesar de a ajuta cu expertiză și asistență în instituțiile de linie care au nevoie de această ghidare adițională”, a declarat Daniela Morari.

Referitor la referendumul privind aderarea țării noastre la UE, care urmează să aibă loc la toamnă, șefa misiunii R. Moldova pe lângă țările UE declară că „este important să ne asigurăm că avem această susținere plenară cu referințele necesare în Constituție”.

„Cred că cel mai important este acest element de ireversibilitate. Tot procesul și parcursul sau viteza și calitatea muncii pe care o depunem în acest sens cred că este la fel de important și cu impact asupra rezultatului referendumului în sine, de aceea este mult efort și acțiune în a reuși a livra ca și rezultat, dar și calitate și viteză. De aceea, obiectivul acum este de a avea finalizată să livrăm tema pentru acasă conform condiționalităților, să finalizăm screening-ul explicativ și să ne pregătim pentru cel bilateral și de asemenea să pregătim toate mecanismele acasă pentru a avea cadrul de negocieri și echipa bine pregătită pentru pregătirea pentru negocierea nemijlocită”, a conchis Daniela Morari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: