Moratoriu de șase luni asupra eliberării autorizațiilor de construcție a stațiilor PECO
Full Article 2 minutes read

Moratoriu de șase luni asupra eliberării autorizațiilor de construcție a stațiilor PECO

Guvernul Republicii Moldova a dat aviz pozitiv proiectului de lege care prevede modificări la mai multe acte normative ce se referă la activitatea operatorilor pe piața produselor petroliere. Proiectul își propune ca, în rezultatul implementării modificărilor, să fie creat un climat mai favorabil pentru dezvoltarea liberei concurențe, cât și asigurarea eficienței în acest sector. Totodată, principala prevedere a proiectului ține de instituirea unui moratoriu de 6 luni asupra eliberării autorizațiilor de construcții a stațiilor de alimentare cu produse petroliere principale și gaze lichefiate.

„În aceste 6 luni vom veni cu norme care să aducă mai multă claritate în modul în care aceste stații pot fi construite”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Potrivit lui, s-a constatat o aplicare neuniformă a taxelor pentru eliberarea licențelor pentru importul și comercializarea angro a benzinei și motorinei, dar și comercializarea angro a gazului lichefiat. În acest sens, va fi anulată și taxa fixă de licență care, la moment, constituie 260 de mii de lei per import și se va aplica taxa generală a licenței în mărime de 3 250 lei

„Noi, ca și Guvern, considerăm că acești 260 de mii de lei reprezintă, de fapt, o barieră de intrare pe piața angro, care duce la consolidarea monopolului în acest sens. Mai mult ca atât, pentru reducerea riscului de contrabandă s-a aprobat și interzicerea revânzării angro a produselor petroliere”, a adăugat Spînu.

În același proiect, s-a propus și aprobat majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale. „Or sancțiunile la moment nu sunt adaptate realității piețelor produselor petroliere. Acestea sunt prea mici, în raport cu încălcările admise”, a menționat vicepremierul.

Astfel, sancțiunile pentru încălcarea legislației în domeniul pieței produselor petroliere urmează a fi majorate de aproximativ 10 ori. Spre exemplu, dacă pentru încălcarea regulilor de păstrare a produselor petroliere persoana juridică putea fi sancționată cu amendă de la 4500 de lei la 6000 de lei, prin modificările propuse sancțiunile vor fi de la 45000 de lei la 60000 de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: