Reuters/Israel

Morți și cel puțin 92 de răniți în Israel, după un nou val de atacuri. Cifra raportată de Iran

În noaptea de 15 spre 16 iunie, Israelul și Iranul au continuat atacurile. Cinci persoane din Israel au murit, iar cel puțin 92 au fost rănite. De cealaltă parte, Iranul a anunțat că, în cele trei zile de conflict sub atacurile israeliene, au murit peste 200 de persoane. În paralel, armata israeliană a raportat că a lovit 10 centre de comandă ale forțelor speciale „Al-Quds” din Teheran, unde, potrivit autorităților israeliene, erau planificate atentate teroriste împotriva statului Israel. Totodată, în Israel au fost raportate explozii și incendii în mai multe zone, relatează BBC News.

Potrivit sursei, armata israeliană a anunțat, în dimineața zilei de 16 iunie, că a lovit centrele de comandă ale forțelor speciale „Al-Quds” din Teheran, vizând 10 ținte. Potrivit Israelului, în aceste centre erau planificate atentate teroriste împotriva statului israelian. Forțele speciale „Al-Quds” reprezintă o unitate în cadrul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, care desfășoară operațiuni speciale în afara granițelor Iranului.

Referitor la atacurile Iranului, ziarul Jerusalem Post a relatat că autoritățile din orașul israelian Petah Tikva au raportat că o rachetă a lovit o locuință. Poliția din Tel Aviv a anunțat, de asemenea, lovituri de rachete. În același timp, serviciul de pompieri și salvare din Israel a comunicat despre mai multe incendii în zone centrale ale țării. Presa israeliană a semnalat explozii în diverse regiuni din centrul țării.

Presă de stat iraniană a afirmat că orașul israelian Haifa a fost lovit, iar partea israeliană a confirmat exploziile din Haifa. Ulterior, serviciul de urgență israelian „Magen David Adom” a raportat că o rachetă iraniană a lovit o casă în Haifa.

În urma atacurilor nocturne, cinci persoane din Israel și-au pierdut viața. Serviciul israelian de ambulanță „Magen David Adom” a precizat că patru dintre victime, două femei și doi bărbați, aveau în jur de 70 de ani. Cel puțin 92 de persoane au fost rănite, printre care o femeie de 30 de ani în stare gravă, cu leziuni la nivelul feței, șase persoane în stare moderată și 85 cu răni ușoare.

Ministerul Sănătății din Iran susține că, în decurs de trei zile de conflict sub atacurile Israelului, au murit 224 de persoane.

Potrivit agenției Reuters, care a citat o sursă oficială anonimă, Iranul a informat Qatarul și Omanul, care mediază contactele sale cu SUA și Israel, că „nu este deschis la negocieri privind încetarea focului atâta timp cât se află sub atacurile israeliene”.

***

Pe 16 iunie, confruntarea militară dintre Israel și Iran a intrat în a patra zi.

Pe 15 iunie, ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, a declarat că situația de securitate în această țara rămâne considerabil dificilă. Diplomatul a îndemnat cetățenii moldoveni, aflați în Israel, să urmeze toate instrucțiunile în cazul unor atacuri cu rachete. „Ambasada funcționează în regim de alertă non stop, pentru informații în cazuri excepționale puteți contacta numărul de urgență: +972527789772”, a comunicat Roitman.

Tot pe 15 iunie, presa din Republica Moldova a scris că un cetățean moldovean ar fi fost rănit în Israel. Ambasadorul Alexandr Roitman și Ministerul de Externe au declarat că nu au confirmări oficiale în acest sens, însă sunt în contact permanent cu autoritățile israeliene pentru a verifica situația.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-a fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: