TASS

Moscova a publicat documente care ar sugera planul Kievului privind „o invazie” în Donbas

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 9 martie că a intrat în posesia „unor documente secrete” care ar demonstra că Kievul ar fi planificat „invazia” Donbasului în martie 2022. Actele au fost publicate de agenția rusă TASS.

Într-o adresare televizată,  general-maiorul Igor Konașenkov a declarat că decizia cu privire la operațiunea planificată de Kiev în Donbas ar fi fost semnată în data de 22 ianuarie 2022. Documentele ar fi fost adresate conducerii Gărzii Naționale a Ucrainei din regiunea de nord (Kiev), sud (Odesa) și Vest.

Potrivit generalului rus, documentele ar conține „planul detaliat cu privire la pregătirea uneia dintre grupările de atac pentru acțiuni ofensive în zonă”, acțiunile fiind denumite „operațiunea forțelor unite”.

Vreau să subliniez că cinci alineate sunt consacrate subiectului selectării atente a militarilor implicați, consultarea acestora de către psihologi și asigurarea unei motivări înalte. Pentru aceasta, participanții urmau să fie asigurați cu materiale informativ-propagandistice, steaguri și produse poligrafice”, a mai spus Konașenkov.

Kievul nu a comentat deocamdată declarațiile Ministerului rus al Apărării.

***

Pe 9 martie s-au împlinit 14 zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este un  „război” și insistă că a lansat o „operațiune specială militară, pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei”. Potrivit Oficiului ONU pentru drepturile omului, timp de 13 zile, în Ucraina au fost uciși 474 de civili, iar peste 860 au fost răniți.

Știrile NewsMaker în română le puteți găsi și pe pagina noastră de Facebook, dar și pe Telegram.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: