РИА Новости

Moscova contrazice poziția Kievului privind negocierile în format 5+2: „Credem că-și poate relua activitatea în timp”

Federația Rusă consideră că formatul de negocieri „5+2” privind rezolvarea diferendului transnistrean ar putea fi reluat „în timp”. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova în cadrul unei conferințe de presă din 31 ianuarie. 

Credem că formatul „5+2” are o șansă de a-și relua activitatea, în timp. În acest spirit s-au exprimat și însăți părțile implicate în conflict, iar opiniile lor sunt extrem de importante. Zilele trecute, vicepremierul pentru Reintegrare al Guvernului Moldovei, Serebrian, a subliniat că formatul a fost doar înghețat, nu anulat. Anterior, apeluri la cel mai înalt nivel pentru reluarea formatului au venit de la Tiraspol. Este o poziție definitorie pentru noi”, a declarat Zaharova.

În pofida faptului că reprezentanta MAE-ului rus a declarat că „negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE țin de Chișinău și Bruxelles”, Zaharova a adăugat că Moscova „consideră că este prematur și, mai ales, nepromițător ca acestea să se desfășoare fără a ține cont de conflictul transnistrean”.

Amintim că, pe 22 ianuarie, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a declarat la o emisiune televizată că „de fapt nu există” o formulă de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul „1+1”. La ultima reuniune de la Tiraspol, care a avut loc pe 16 ianuarie, au participat reprezentanți politici ai tuturor părților din „formatul ascuns 5+2”. Ulterior, în cadrul unor declarații de presă, Serebrian a remarcat că formatul „5+2” nu a funcționat până acum din cauza invaziei ruse din Ucraina. „Ce se va întâmpla după terminarea războiului din Ucraina este greu de spus. Ar putea avea loc o reformatare completă a acestui format. Ar putea fi o formulă diferită. Există diverse propuneri care, deocamdată, sunt propuneri de lucru”, a spus el.

Iar pe 29 ianuarie, la Chișinău, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei a declarat că Rusia „nu are dreptul moral, și nici legal” să participe la formatul de negocieri pentru soluționarea conflictului teritorial „5+2”, din cauza invaziei din țara vecină. Oficialul a spus că Ucraina nu se va așeza la masa de tratative cu Federația Rusă, iar poziția este una „fermă”. Detalii – AICI.

Formatul „5+2”

Formatul 5+2, cunoscut și sub denumirea de discuții „5+2”, negocieri „5+2” sau procesul „5+2”, este o platformă de negociere diplomatică menită să găsească o soluție pentru conflictul transnistrean dintre Republica Moldova și regiunea transnistreană separatistă. Formatul este alcătuit din Moldova și regiunea transnistreană, care sunt desemnate drept „părți în conflict”, și Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ca „mediatori” ai negocierilor. Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite acționează ca „observatori”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: